Руска салата за празниците

Руска салата за празниците

Познатата на всички ни руска салата по традиция се свързва с посрещането на Нова година. Отделна тема е, че всъщност в Русия тази салата се нарича салата „Оливие“ (по името на френския майстор готвач, който я е измислил). Тук ви предлагаме няколко варианта, с които да разнообразите познатата рецепта.

Салатата ще бъде готова по-бързо и вие по-лесно ще се справите с нарязването на зеленчуците, ако ги почистите и нарежете докато са сурови и ги приготвите след това на пара или ги сварите в подсолена вода 8-10 минути след кипването й.

Традиционната майонеза може да се замени с френския сос айоли. Пресовайте 4 скилидки чесън, смесете ги с 4 жълтъка, 1 супена лъжица сок от лимон и 0,5 чаена лъжичка сол, всичко това разбъркайте в блендер. Без да изключвате блендера, постепенно налейте около 250 мл зехтин, добавете на вкус сол и черен пипер.

Вместо грах от консерва използвайте зелен замразен грах, след като го бланширате във вряла вода 1-2 минути.
Ако искате да приготвите салатата с „летен привкус“, добавете в нея ситно нарязан зелен лук, домати без семената, свежа краставица вместо осолена, и зелена ябълка.

Най-вкусна салата се получава все пак с домашно приготвена майонеза.

Добавки, които могат да разнообразят салатата

С червена риба

Прясносолна или пушена пъстърва или немазната част от филето на сьомга (гръбчето или опашката). Като подправка добавете в майонезата 1 супена лъжица сок от лайм.

С пушено пилешко

Вземете пилешко филе. Неговият аромат обогатява вкуса на салатата. Към соса добавете 2 чаени лъжички зърниста горчица.
С филе или рулца от раци. Добавете в майонезата 1 супена лъжица соев сос и 2 чаени лъжички сок от лимон.

С варен език

Този вид салата става много деликатна на вкус, но езикът трябва да се свари до омекване. За подправка към майонезата добавете 1 супена лъжица дижонска горчица.