Руколата – ароматен зеленчук и вкусен афродизиак

Руколата

Руколата е сравнително нова салата у нас, все още не е навлязла масово в кухнята ни, а за пикантността й се говори много. Всъщност това е салата, която наистина се отличава със специфичен аромат и вкус.
Има два сорта – диворастящ и култивиран в различни варианти. Назъбените листенца на дивата са с по-изразен вкус, докато култивираната не е толкова пиперлива.
В кулинарията се използват листата и цветовете, а от семената се прави олио.

Традиции

Историята на руколата е занимателна. Още в древния Рим е използвана като подправка за подобряване вкусовите качества на различни блюда.
Широко се използва в средиземноморската кухня, а в Италия листата на рукола се добавят в салати, ризото, спагети и пица.
В специалния сос песто с нея се замества босилекът поради сходните им ароматни характеристики.

Полезна за организма

Руколата е богата на витамини и полезни за организма вещества. Сред микроелементите, съдържащи се в растението, са желязо, мед, цинк, селен, витамини от групите А и В, калий, натрий, калций и фосфор. В младите листа има много йод, който е важен за хората, живеещи далеч от морето, и флавоноиди, които играят важна роля за укрепването на кръвоносните съдове. Комбинацията от всички тези вещества превръща руколата в растение, което дава енергия на организма, тонизира и ободрява, повишава работоспособността, нормализира баланса между водата и солите, помага в борбата срещу онкологичните болести.

Салатата е подходяща при провеждането на диети – съдържа само 25 ккал на 100 грама, разтоварващ ден само на салата от рукола е полезен.

Помага при болести

Употребата на руколата в храната балансира обменяната на веществата, подобрява храносмилането, укрепва нервната система. Освен това помага при състояния на депресии и стрес, повишава нивото на хемоглобина, отстранява излишъка на холестерин.
Редовната употреба е полезна за хората със захарен диабет. Подходяща е за хора с венозна недостатъчност и повишени нива на артериалното налягане. Препоръчва се на жени, които кърмят, защото увеличава количеството на майчиното мляко. Има положителен ефект при възпалителни процеси в бъбреците.
Заради съдържанието на б-каротин руколата е чудесно средство за подобряване състоянието и свежестта на кожата, ноктите и косата.

Отдавна се смята, че руколата е мощен афродизиак и влияе на мъжката потентност. Италианските готвачи предават от поколение на поколение рецептата за възбуждане на страсти, като правели смес от смлян черен пипер, мед и рукола в съотношение 1:1:10. Препоръчвало се да се яде всекидневно.