Рождество Христово и Кръщение в Армения

Рождество Христово и Кръщение в Армения

Рождество и Кръщение

На 6 януари Арменската апостолическа църква отбелязва празника Рождество и Кръщение – един от най-големите християнски празници. (Арменската апостолическа църква е една от древноизточните църкви и от най-древните християнски църкви. Християнството е донесено в Армения от апостолите Вартоломей и Тадей, поради което се нарича Апостолическа. Армения първа приема християнството за официална държавна религия през 301 година от светеца Григорий Просветител.)

До 5 век всички християнски църкви са отбелязвали Рождество и Богоявление на 6 януари. По-нататък някои църкви започват да празнуват Светото Рождество на 25 декември. Това било специално направено, за да могат хората да забравят отбелязвания на този ден езически празник. Арменската Апостолическа църква остава вярна на стария ред и отбелязва деня на рождението но Христос заедно Кръщението на 6 януари под общото наименование Богоявление.

Светото Рождество

В навечерието на Светото Рождество вечерта се отслужва литургия. В този ден вярващите запалват свещ в църквата и я носят вкъщи за освещаване на дома и за подготовка за празника Рождество Христово. На самия 6 януари сутринта се отслужва Рождественска литургия.
След това се провежда празника на кръщаването на Христос с церемония с осветена вода. Във водата се добавя свето миро, водата се благославя с молитва.

Традицията

Съгласно традицията, след службата вярващите отнасят у дома малко светена вода. Водата се нарича кръщенска и се смята, че има целебни свойства за болните. Кръщенската вода се пази и към нея се отнасят като към голяма светиня. В дните, когато се празнува Рождество, се осветяват и домовете.

На 7 януари, както и през следващите дни, се прави помен за мъртвите – Мерелоц. След Божествената литургия във всички църкви се молят за упокой на душите им, след което хората посещават гробищата.
Както и у нас, Рождество в Армения е семеен празник, който събира близки и роднини на богата трапеза. Рождественските обреди продължават до 13 януари.