Роботи ще посрещат гостите в хотел Henna в Япония

Роботи ще посрещат гостите в хотел Henna в ЯпонияХотел с персонал изцяло от роботи ще отвори врати това лято в Япония, съобщава БГНЕС. Гостите на хотела, разположен сред увеселителен парк, ще получават резервациите си от роботи, пак роботи ще отнасят багажа им в стаите, а за достъп до стаите ще се използват лицата на туристите.

Футуристичното място за отдих с подходящо за целта название (Henna hoteru означава странен хотел) ще отвори врати в атракционния парк Huis Ten Bosch в южната провинция Нагасаки. Роботите всъщност не са атракция, преди всичко идеята е те да спестят разходите за заплати на „човешкия” персонал. Така вместо приветлива рецепционистка гостите ще бъдат посрещнати от андроид от женски пол в образа на млада японка. Общо 10 роботи-служители ще заемат работни места на територията на хотела – не само на рецепцията, но и при почистването на стаите и паркирането на колите на гостите.

Концепцията на новия хотел, чиято първа двуетажна сграда със 72 стаи ще отвори врати на 17 юли под мотото „ангажимент за еволюция”, предвижда също използването на енергоспестяващи фотоволтаични системи за електроснабдяване. С всички тези нововъведения собствениците смятат, че ще намалят разходите за персонал и електроенергия с 30 на сто в сравнение с традиционните хотели. Това може да се превърне в един от най-ефективните хотели на света, като разходите за услуги се поемат до 90 на сто от роботи.

Единичната стая в хотела ще струва 7000 японски йени за нощувка (52 евро), а двойната – 9000 японски йени или 70 евро. В пика на сезона и в зависимост от интереса се предвижда гостите да бъдат поканени да „наддават” за място в заведението. Но все пак наддаването за единична стая ще бъде ограничено до около 14 000 японски йени (104 евро). Все още се планира кога да бъде отворено второто крило на хотела. Увеселителният парк, в който се намира „Странният хотел”, е в типичен холандски стил като архитектура и паркови решения, за да потопи гостите в атмосферата на Холандия.

В бъдеще собственикът на парка смята да изнася подобни евтини „умни” готели със стаи, наподобяващи контейнери” в новите индустриални държави по света.Снимка