Ризото със спанак и настърган кашкавал на фурна

Ризото със спанак и настърган кашкавал на фурнаНеобходими продукти
300 г спанак
1 к. ч. ориз
1 глава лук
4 – 5 с. л. олио
1 морков
5 с. л. консерва от домати или малко доматено пюре
сол
черен пипер
3 – 4 к. ч. вода
100 г кашкавал
Предложеното количество продукти е за двама души. Поднася се като основно пролетно ястие, може да бъде и гарнитура към месо.

Начин на приготвяне
Почистваме ориза и го оставяме да престои 20 минути в подсолена вода.
Запържваме лука и моркова в маслото и добавяме добре измития ориз.
Прибавяме консервата, изсипваме нарязания на дребно спанак, заливаме с вода и овкусяваме.
Задушаваме всичко на слаб огън, разбърквайки го.
Затваряме тенджерата с капак и оставяме да къкри за 25 – 30 минути, докато се свари оризът.
Местим сместа в подходящ съд.
Поставяме в предварително загрятата до 200 градуса фурна за 10 минути. След това изваждаме тавата, поръсваме с настъргания кашкавал и връщаме обратно.
Може да оставите тавата на изключена фурна да се доизпече.