Риск от рак на гърдата вследствие употребата на газирани напитки

Риск от рак на гърдата вследствие употребата на газирани напиткиМомичетата, които консумират сладки газирани напитки, са застрашени не само от ранна менструация, но и от риск за рак на гърдата, са заключенията на американско изследване. То е най-голямото направено изследване до момента и открива връзката между консумацията на газирани безалкохолни напитки и епидемията от рак на гърдата, която е обхванала света.

Това е важно откритие за науката, споделя д-р Карин Мишел от Харвардския университет за изданието The Guardian.
Досега се знаеше за прякото отрицателно влияние на сладките газирани напитки върху човешкия организъм като един от основните фактори за затлъстяване сред младите хора.

Американското проучване е представително и в него са участвали момичета на възраст от 9 до 14 години. Те са изпивали дневно по чаша и половина газирано безалкохолно. Учените са сравнили резултата с паралелна група, в която консумацията е била максимално по две чаши за седмица. Момичетата от групата с висока консумация на безалкохолни напитки са имали първата си менструация с 2,7 месеца по-рано от групата с умерена консумация.

Може би за някои това ще се стори незначително, но за специалистите дори и тези три месеца са важни за организма, е мнението на американските учени. На практика момичетата влизат много по-рано в периода на пубертета.
В научните среди обаче има разногласие и се посочва като аргумент, че в биологичен аспект това е без особено значение. Проблемът не е в захарта, а в използването на изкуствени подсладители в сладките газирани напитки, смятат учените.
Подсладителите имат по-висок гликемичен индекс, който е и причината за повишаване нивото на инсулина, а оттам и на високите показатели на хормони. Те пък водят до ранна проява на пубертета и ранна менструация.
И все пак, лекарите препоръчват вместо сладки безалкохолни газирани напитки да се пият плодови сокове.