Риганът – билка на любовната магия

Риганът – билка на любовната магияРиганът е билка на любовта, притежава сили, равни на магия, може да влияе на личните отношения и да промени хода на събитията. Това са най-често срещаните описания на тревата в народния фолклор и вярвания.
И до днес се спори коя богиня покровителства растението: Афродита – богинята на любовта и красотата, или Хера – на верните жени и приятелки.
Но нека да оставим този въпрос без отговор и да погледнем какво ни разказва легендата.

Кронос и Зевс
Титанът Кронос сваля от трона и убива собствения си баща Уран, после се оженва за сестра си Рея и властва в Елада. Преди обаче Уран да издъхне той предрича същата участ на сина си, че ще бъде убит от един от синовете си. Уплашен от пророчеството, Титан изяжда всичките си деца, но не знае, че Рея успява да скрие едно от момченцата си, наречено Зевс, а вместо тялото на новороденото, дава на Кронос камък, увит в пелена.
Амалфея, за която се разказва, че е коза, откърмила Зевс, или нимфа, която е давала козе мляко на младенеца, го отглежда на остров Крит далече от света. Чудото било в това, че островът бил покрит с риган, а козата пасяла от вълшебната трева. Зевс растял с часове и бил изключително силен благодарение на магическата сила на билката.

За младия слуга
Друга легенда разказва за един прекрасен юноша, който служел вярно на царя на Кипър. Веднъж съвсем случайно младият човек разлял флакона с любимия парфюм на господаря си.
Слугата се изплашил толкова много, затреперил и паднал в несвяст. И се превърнал в малко цветно храстче, което при допир разпръсквало прекрасен аромат.

В трудовете на Аристотел
Аристотел е описал в един от своите трудове – „История на животните“, лечебните свойства на ригана. Той твърди, че ако коза бива ранена от стрела, тя тръгва да дири поляна с риган, а лечебната сила на тревата помагала на животното да се освободи от стрелата. Риганът може би и затова се нарича орегано, което означава планинска радост.

В някои от славянските страни се нарича душица. Защо е така?

Руска легенда за билката
В една тъмна нощ двама ездачи попаднали в глухо селце. Мъжете почукали на вратата на най-крайната къща в селото, отворила им млада стопанка. Единият от пътниците бил широкоплещ и висок, главата му опирала почти до тавана. Стопанката им сложила да се нахранят, а после всички си легнали да спят. Жената забелязала, че високият пътник се въртял неспокойно в леглото, станал неочаквано и тръгнал да се разхожда из стаята.
Стопанката заляла в една чаша изсушена трева с гореща вода и помолила госта да изпие чая. Само след десетина минути той вече спял дълбоко, даже си похърквал лекичко. На сутринта непознатите впрегнали конете и било време да се отправят на път. Високият мъж благодарил за гостоприемството и попитал младата жена как се казва
– Мотря (съкратено от Матрьона). Но братята ми ме наричат Душица.
– А къде са те, – попитал непознатият.
– Те воюват срещу шведите, – отвърнала жената.
– Е, добре, отсега нататък тази трева ще се нарича като теб – Душица.
Това бил не кой да е, а самият Петър Велики.

Украинска легенда
Легендата, която е запазена в народната памет на Украйна, е тъжна. Една млада майка си отишла от този свят, но оставила дечицата си – момченце и момиченце, съвсем самички. Братчето и сестричето ходели на гроба на майка си всеки ден и плачели. Един ден те забелязали цвете с прекрасни малки цветчета.
Докоснали го с ръчички и то разпръснало омайващ мирис. Децата повярвали, че това е душата на тяхната майчица.

Силно антибактериално средство
Риганът притежава силно антибактериално действие, успокоява централната нервна система, нормализира функциите на стомаха и успокоява перисталтиката на червата. Има силно отхрачващо влияние при пневмонии и астма. Чаят от риган се препоръчва при неврозни състояния, безсъние, атеросклероза, хроничен гастрит, чернодробни заболявания и проблеми.

Използвайки езика на цветята, риганът символизира удовлетворението, а стихията му е Въздух. В народната медицина риганът не се препоръчва да се приема продължително време от мъжете, защото можело да намали потентността, както и не е сред добрите лечебни билки за бременни жени.
Използва се като ароматна подправка в различни кулинарни рецепти като вкусът, който придава, е нежен и същевременно наситен. А известната в цял свят италианска пица не може без тази подправка.