Реване „Сладки спомени”

Реване „Сладки спомени”

Време му беше на това реване!
То изникна в спомените ми от детството и малката квартална сладкарничка, която ни привличаше като магнит и изхарчвахме и последните си спестени стотинки за вкусните сладки лакомства – тулумбички, еклери, саварини, реване и локумени вафли.

Помолих майка си да ми издиктува по телефона нейната рецепта за страхотното й реване, което беше принудена да прави често, за да „насмогне” с конкуренцията на сладкарницата.

Необходими продукти

4 яйца
1 непълна чаена чаша захар
1 dl или 100 мл прясно мляко
0,5 ч. ч. смесена мазнина от олио и краве масло
2 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
0,5 ч. ч. пшеничен грис

За сиропа

2 ч. ч. захар
3 ч. ч. вода
1 ванилия
настърганата кора от един лимон
сок от лимона

Начин на приготвяне

Разбиваме захарта и яйцата много добре с миксер и после останалите продукти се прибавят постепенно, но се бърка внимателно само на ръка, за да не се изгуби пухкавостта на сместа.
Добавя се прясното мляко, което трябва да е хладко, и смесената мазнина.
Отделно се пресяват двете чаени чаши бяло брашно, към което се прибавя бакпулверът и пшеничният грис. Бърка се внимателно отдолу нагоре със силиконова шпатула, за да се запази въздушността на сместа. Мама бъркаше с дървена лъжица. Накрая се прибавя половината от настърганата кора на един лимон, а другата половина остава за сиропа.

Пече се в дълбока, правоъгълна не много голяма тавичка, примерно 18/24 см. Тавичката предварително се намазва с олио и поръсва леко с брашно.
Слага в предварително загрята до 160 градуса фурна с вентилатор.
Когато се зачерви отгоре, се превключва да се пече само отдолу. След изпичането фурната се изключва и тавата се оставя вътре докато изстине при леко отворена врата на печката.
Добре е да се сиропира със студен сироп, когато реването е напълно изстудено.

Сиропът се приготвя като захарта се смесва с три чаени чаши вода и се оставя да поври около пет минути.
След това котлонът се изключва. Прибавя се ванилията, половината от настърганата кора на лимона и сокът от изстисканата половина на същия този лимон.
Уверяваме се, че сиропът е напълно студен и заливаме с него бавно реването. Добре е да престои със сиропа поне 10 часа , за да попие добре и да се надуе грисът.
Украсяваме с разбита сметана.

А тайната да успеете да опазите реването за цяла нощ непокътнато е да го правите без знанието и присъствието на потенциалните консуматори.
При мен „издънката” се получи, когато започнах да разбивам сметана за украсата и тогава изчезна първото парче. Било вкусно и без сметановата роза!

Автор: Надя Цветкова