Рекорд – писмо в бутилка на 108 години

Рекорд - писмо в бутилка на 108 години

Пенсионери, почиващи на остров Амрум в Северно море, намериха на брега бутилка с послание. То е било изпратено преди около 108 години. Предполага се, че това е най-старото писмо в бутилка, открито до момента.

Както разказва Марианна Винклер, която открила бутилката в крайбрежните води, вътре в нея имало хартия с надпис „Разбийте бутилката”. „Мъжът ми Хорст се опита внимателно да извади хартията, но нямаше шанс, затова се наложи да действаме според инструкцията”, добавя тя.

Когато съпрузите разбили бутилката, намерили в нея послание на три езика – английски, немски и холандски. В него се съдържала молба към намерилия бутилката да посочи, къде и кога се е случило това, след което да изпрати картичка в Морската биологична станция в Плимут. В отговор на това била обещана награда от 1 шилинг. Съпрузите Винклер направили, каквото се искало от тях.

По думите на представителя на биологическата асоциация Гай Бейкър, картичката, която получили, предизвикала истинско вълнение. Бейкър съобщава, че намерената от семейството бутилка е една от 1020 подобни, пуснати от служителите на асоциацията в Северно море през 1904–1906 г. в рамките на проект за изследване на морските течения.

Много бутилки били уловени от рибари, някои били изхвърлени на брега, а една част не се върнали. Повечето били намерени доста бързо, в рамките на няколко месеца.

Асоциацията сдържала обещанието си, изпращайки на съпрузите полагащия им се шилинг. Също така направила допитване до Книгата на рекордите Гинес за признаване на откритото послание в бутилка за най-старото от намерените. До момента за такова се смята писмо, намерено 90 години след изпращането му.

Между другото писма в бутилка, съдържащи най-различни молби, периодично биват намирани в различни точки на планетата. Така през 2013 г. канадски учени намериха писмо с 54-годишна давност на остров Уорд Хант в Северния Ледовит океан. Посланието, съдържащо молба до колегите му, е оставил геолог, изследващ местността. През 2011 г., пък по време на нападение на сомалийски пирати, моряците от италиански товарен кораб успяват да пуснат в морето бележка със съобщение, благодарение на което са спасени.