Рецепти с плодчета годжи

Рецепти с плодчета годжи

Тибетските ягоди годжи бери стават все по-популярни и диетолозите често препоръчват да включим този плод в менюто си, тъй като е много полезен.

Годжи бери трябва да се въвежда в храненето с минимално количество, за да се види реакцията на организма, а след това с всеки ден дозата му може да се увеличава. Всекидневната норма е до 45 грама. За да използваме правилно плодчетата годжи бери, трябва първо да ги измием хубаво и да ги накиснем в чиста вода за известно време.
Що се отнася до чай от годжи, неговото приготвяне напомня на рецептите за бързи компоти от сухи плодове.

Коктейл от плодчета годжи с пресни ягоди

Състав:
• 2 супени лъжици годжи
• Половин чаша натурален несладък йогурт
• 1 банан
• 5 ягоди
• 1 супена лъжица бадемово или арахисово масло

Начин на приготвяне:
Смесете всички изброени продукти в блендер до получаването на еднородна смес. По желание може да добавите лед и стрък мента.

 

Оранжев коктейл

Състав:
• 1 чаена чаша портокалов сок
• лед
• 1-2 банана
• 2 супени лъжици годжи бери

Начин на приготвяне:
Като в предишния вариант – смесете всички продукти в блендер до получаване на еднородна маса. Добавете лед и стръкче мента.

 

Диетична каша с ягоди

Това ястие е много полезно за изчистване на стомаха от шлака и продукти на разпад, а също така подпомага работата на храносмилателния тракт.

Състав:
• Обезмаслено мляко – една чаена чаша
• Овесени ядки – 3 супени лъжици
• мед – 1 супена лъжица
• ягоды – 7 броя

Начин на приготвяне:
Отначало накиснете овесените ядки в топла вода за 20 минути, след това ги сварете на слаб огън около 5-7 минути. Добавете в кашата млякото, меда, плодчетата годжи и оставете няколко минути да почине.
Ако държите кашата да е 100 процента диетична, можете да я приготвите и без мляко.

 

Чай с плодчета годжи

Тази простичка напитка ускорява обмяната на веществата и насища организма с витамини.

Състав:
• вряла вода – половин литър
• плодчета годжи – 1 супена лъжица

Начин на приготвяне:
В чайник поставете плодчетата, нарязани на 2. Залейте с врялата вода и оставете да се кисне около час. След това прецедете напитката и добавете мед на вкус. По желание може заедно с годжи бери за запарите и черен чай.

 

Десерт с извара

Състав:
• обезмаслена извара – около 200 г.
• кефир 0% – 3 супени лъжици
• 1 малка ябълка
• Плодчета годжи бери – 2 супени лъжици

Начин на приготвяне:
Накиснете предварително плодчетата, а след това всички продукти смесете в блендер. Така ще получите много вкусен и диетичен десерт.