Разбира ли жената от лозе и може ли да прави вино

Разбира ли жената от лозе и може ли да прави виноТова е тема, която у нас се смята за запазена марка на мъжете. А и как да не е тяхна, нали именно с лозето и виното могат да оправдаят срещи с приятели, мъжки вечеринки за дегустация на вино, както и клатушкането си, когато се връщат вкъщи „леко почерпени“.
Дотук с шегите, та дори и да има истина в тях.
Подготовката на лозов посадъчен материал, обогатяването на почвата при засаждането, рязането и формирането на лозата, борбата с болестите и вредителите, както и правенето на хубаво вино успешно може да се реализира и от жените.
Ето стъпките, които са нужни, за да успеем с този градинарски проект. Предложението е за тези, които нямат знания и опит, или ако имат, трябва да ги допълнят и обогатят.

Намерете си умен съветник и наставник
Науката за лозите е нещо много интересно. Дори не можете да си представите колко народна мъдрост, традиции на няколко поколения, стари семейни тайни и рецепти има в нея. Винаги има някой човек, който знае повече от другите. Дали благодарение на дългогодишния си опит, или защото се интересува и чете много, но винаги има експерт, когото познаваме. Старият ни баща, добрият вуйчо, стринка на село, дето цял живот сама е садила и гледала лозе. Изберете този човек за съветник или даже за наставник.

Спомням си женичките, дето гледат лозовите насаждения в едно разградско село. Именно те ме учиха какво е лятно прищъпване, филизене и кършене и каква е разликата между тях. Прочетох толкова много литература, нищо не разбрах. Накрая се качих на колата и отидох горе, по баирите, в най-силното слънце. Засмяха се тези отрудени и скромни жени като им казах защо съм била път. И ми показаха как се прави и кои пръчки трябва да се скъсят, а кои да се оставят.

Съберете повече информация от книгите
Известно е, че сега бързо намираме информация – само като напишем въпроса си в търсачките. Книгите обаче остават най-достoверният източник, ако искаме да натрупаме теоретични знания. Мнозина ще се усмихнат и ще кажат снизходително, че всичко е само практика. Не е така.
Съвременната наука разполага с невероятен архив от стара и нова информация, която най-често може да се намери единствено в печатните издания. Интернет е само едно допълнение. България има дълга история и опит в лозарството. Няма да ставаме агрономи или инженери, но в книгите ще намерим обяснение за много неща, с които по-късно ще се сблъскаме при грижите за лозите.

Научете повече за сортовете у нас
Да се намери класификация на сортовете десертно и винено грозде не е трудно. У нас има както стари, почти забравени сортове, които се отглеждат от лозари, обичащи именно това грозде и искащи да съхранят българското от изчезване, така и нови, модерни сортове. Трябва да се има предвид местоположението, съставът на почвата в градината, издръжливостта при зимни условия и степента на измръзване. Освен това не трябва да се забравя, че понякога искаме да вдигнем една или две лозички за асма, които също имат своите особености.

Всичко отново се свежда до това да бъдем информирани колкото се може повече, преди да пристъпим към проект само за да пробваме дали ще стане. Топлина, светлина, вода, почвен състав, място, защита през зимата – има и още много други въпроси, които са специфични за определен сорт или за цяла група лози.

Как да избираме посадъчен материал
Ако сме научили достатъчно, подготвили почвата и мястото, избрали и какви сортове стават за отглеждане в нашата градина, време е да отидем на пазар за млади лозички. Тук се искат не само знания, но и очи, за да разпознаем качествения материал. И най-вече доверие към производителя.
Имам една позната, която донесе от пазара лозички, а те се оказаха хибриди, неподходящи за нашата страна. В крайна сметка листата бяха големи и от тях ставаха чудесни сарми, но грозде така и не видяхме.

Какво да гледаме, когато купуваме млади лозички? Научете името на продавача, запишете си адреса и телефона му, поискайте името на фирмата производител, ако има такава. Снопчето трябва да има етикет, на който се чете сортът и какъв вид е подложката. Сериозните търговци имат печат на контролен орган. Огледайте пъпките, направете лек разрез, ако забележите кафяв цвят, което е сигурен знак за изгниване или изсъхване. Качественият материал е свеж, корените са силни и добре оформени. Не купувайте лозички с тъмни петна по дървесината или неравна повърхност.

Видове формировки
Ако засаждането и прихващането на лозичките е минало успешно, след някоя друга година е време за формировка и резитба. Без тях няма да се радваме на богата реколта от грозде. Формировките са доста на брой, а има и сортове, които изискват определена форма. Нека лозарят съветник, както и книгите за формиране и резитба на лозата бъдат ваш пръв помощник.
Научете повече за строежа на лозата, коренната система, видовете пъпки и надземната част, защо се прави и зимна, и лятна резитба, къса или дълга. Има още много неща, които са нужни, за да успеем при формирането на лозата. А основните формировки, които се използват у нас, са чашовидната , „Гюйо“, който има няколко варианта, кордон „Роая“, формировките „Омбрела“, „Силвоз“, „Мораже“ и какви ли не още, както и асмовидната със своя едноетажен кордон или разклонен кордон. Стана май сложно, но на практика е лесно, занимателно и толкова интересно.

С лозето са свързани и въпросите за наторяването, борбата с вредителите, често срещаните болести. За тях има достъпна информация както в интернетната мрежа, така и в умните книги.

Как се прави хубаво нашенско вино – отговорът на този въпрос ще оставим за друга статия. В основата на успеха в лозарството са планирането, подготовката, натрупването на добра професионална информация, после всичко идва на мястото си с опита. И, разбира се, трябва душа, която да обича лозата