Работа за умни и мързеливи

Работа за умни и мързеливи

Най-добрата работа за тези, които се смятат за умни, но са и мързеливи (обикновено двете качества вървят ръка за ръка), е да бъдат професионални експерти в нещо, каквото и да е то. Получавате пари за това, че споделяте знанията и мнението си. Правите се на важен и ви уважават повечето от околните, ходите на приятни места, срещате се с известни хора. Далеч не всичко е такива цветя и рози, както го описват кратките истории по-долу, но има над какво да се замислите. Във всяка шега има доза истина! Нещо повече – далеч не всичко, което ще прочетете в тези истории, е просто шега.

Мария М., криейтив директор
Работя като криейтив директор в рекламна агенция. Цял ден търся вдъхновението си и контролирам как работят копирайтърите, дизайнерите, редакторите и художниците. Обменям няколко думи с началника, отговарям на писмата в електронната поща и стоя много време в интернет.
От време на време подготвям отчети, пиша креативни писма и ходя на многобройни срещи. Струва ми се, че тази работа е много подходяща за умните, но лениви хора. Вярно, наложи ми се известно време да работя като копирайтър и дизайнер, преди да стана креативен директор.

Матю К., бизнес аналитик
Аз съм бизнес аналитик в компания, която произвежда програмно осигуряване. Смятам това за работа само в моментите, когато трябва да пиша документацията към изделията. През останалото време общувам с експертите, за да разбера какво им е необходимо, и обсъждам с екипа си как можем да усъвършенстваме процесите на работа вътре във фирмата. Разбира се, понякога се налага да се занимавам с не много интересни неща, но по-голямата част от времето правя това, което ми доставя огромно удоволствие – решавам разни сложни задачки с други хора.

Моят съвет е – определете кое занятие няма да смятате за работа и намерете областта, в която ще ви плащат за това. Напълно е възможно това, което вие смятате за лесно, да е много трудно за повечето хора.

Анди Ч., гейм-дизайнер
Преподавател по английски или друг чужд език н азиатска страна. Буквално всеки трети учител по английски, с когото съм говорил в Пекин, казва, че е умен и мързелив. Тези хора винаги споменават, че имат някое допълнително занимание – пишат роман или нещо подобно, обикновено творчески труд.
Търсенето на учители по чужди езици в Китай е много голямо. Даже всички да решим да тръгнем натам, ще се намери за всички работа – китайците са над 1 милиард души. И понеже търсенето е голямо, заплаща се добре. Изискванията към преподавателите не са високи, даже не е необходимо винаги да докажете образование по специалността, важното е да покажете знанията си на практика.
Работният ви график ще е плаващ – ще работите колкото и когато решите, а свободното си време ще можете да посветите на стереотипните занимания за умни хора. Например, да напишете книга или да разсъждавате за смисъла за живота в някой бар. Тъй като вие добре знаете това, което не знаят учениците ви, ще се чувствате умен и другите ще имат високо мнение за вас.

Ако не се ограничите с няколко часа седмично, а решите да направите преподаването своя кариера, ще получавате колкото и представителите на средната класа в Европа и САЩ, които работят по 50 часа седмично. В Китай ще получавате три пъти повече от местния жител, който е получил специалност преподавател и цял ден прекарва в училище или в университета.

Анонимен, мениджър
Ако сте достатъчно умни, замислете се за кариерата на мениджър на някое средно звено в която и да е корпорация. Желателно е да се насочите към някоя най-малко обременителна сфера като маркетинга, където резултатите от работата ви не могат да бъдат измерени.
Придвижването по кариерната стълбица може да отнеме известно време, но когато се доберете до нужната длъжност, вие само ще давате указания на своите подчинени.

След това ще ви се наложи да посещавате разни срещи и да играете през това време на iPhone-а си, изобразявайки бурна творческа дейност. Колегите ви може и да разберат, че всъщност с нищо не се занимавате, но ако наистина сте достатъчно умни, вашите началници няма да ви уволнят – все ще им притрябвате в нужния момент. Важно е в никакъв случай да не претендирате за тяхната длъжност, да бъдете по тихи от водата и по-ниски от тревата. Аз самият се занимавам с това вече 13 години и достатъчно съм преуспял.