Пушенето няма да ви помогне да свалите килограми

Пушенето няма да ви помогне да свалите килограмиУпорито битува мнението, че тютюнопушенето потиска апетита и помага да се свалят излишните килограми. Едно ново изследване обаче установи за пореден път, че младите пушачки в действителност трупат тегло три пъти повече от непушачките, съобщи в. \“Дейли Мейл\“, цитиран от БГНЕС.

Учените от Орегонския изследователски институт са наблюдавали 400 млади жени в продължение на две години. Те установили, че пушачките наддават на тегло доста повече от непушачките, като е взето предвид теглото на участничките преди началото на проучването, наследственото затлъстяване и други фактори. Пушачките напълнели с 2.9 кг, а непушачките само с 0.9 кг.

Според изследователите тези резултати оборват схващането, че пушенето е ефективна стратегия за регулиране на теглото. Едновременно с това те повдигат въпроса защо пушачите пълнеят повече.

Друго изследване на испански учени от Университета в Наваро също развенчава мита, че пушенето помага на отслабването. В проучването са участвали 7 500 доброволци, които били изследвани в продължение на 4 години. Изводът: пушачите по-бързо казват килограми и пушенето не само не помага за отслабването, а напротив, ускорява качването на излишни килограми. Цигарите помагат да се потуши чувството за глад, тъй като притъпяват чувствителността на нервните рецептори.

Но това влияние е краткотрайно и когато отмине, тези рецептори започват с удвоена сила да подават сигнали към мозъка. Има и още нещо – човек се стреми да преодолее недостига на никотин, който много бързо се изхвърля от организма, с ендорфини (хормоните на уводолствието), които се изработват в процеса на хранене например.

Ако наистина сте решили да свалите килограми, не посягайте към цигарите, а по-добре се хранете здравословно и не преяждайте или спортувайте. Добрият секс също помага, казват учените. Откажете се от дебелите хамбургери, от газираните напитки, от големите количества алкохол, които при здрави хора рязко активизират апетита.
Ако сте решили да откажете цигарите и много ви се иска да хапнете нещо като компенсация, погрижете се да имате под ръка ябълка, портокал или друг плод, които ще притъпят усещането за глад, без да добавят излишни сантиметри към талията ви. Пийте повече минерална вода, която ще ви засити за кратко, но има друг плюс – ще изведе токсините от организма.

И едно предупреждение към младите бременни – децата на жени, които са пушили по време на бременността, в 60 на сто от случаите страдат от затлъстяване. Този извод са направили японските учени от Медицинския университет в Яманаси. Те изследвали 1500 деца от момента на раждането им до 10-годишна възраст.