Пътеводител на самотния пътешественик

Пътеводител на самотния пътешественикКак да изберем своята туристическа ваканция, ако мразим да пътуваме в група и не се доверяваме на туроператорите? Разбира се, нужен е пътеводител! Далеч не всички книжки с указания за пътешественици могат наистина да помогнат. Има обаче един вариант, признат навсякъде по света.

Пътеводителят в света на пътешествията се казва Lonely Planet. Създаден е точно от такива самостоятелни туристи – семейна двойка от Австралия. Идеята се появила, когато двамата решили да пътуват от Австралия до Англия „по суша”, а после споделили впечатленията си в книгите «Asia on the Cheap» и «South-East Asia on the shoestring».
Този сайт и неговите издания са известни на индивидуалните туристи от много страни по света. А пътеводителят е може би единственият, който се обновява всяка година. Системата е проста и работи перфектно – студенти от университета в Харвард предприемат няколкомесечни пътувания в различни страни, опитват от всичко, водят си бележки и в края на ваканцията предават в редакцията на Lonely Planet всички свои впечатления и находки. Именно затова на сайта и в отделните книжки ще намерите много интересни идеи, много евтини места за нощувка или за хранене.

Всяка от книжките, посветена на отделна държава, съдържа информация за нощувки, кафенета, ресторанти, за транспорта и разбира се – историческа и географска справка, както и карти. У нас го предлагат във няколко вериги книжарници, можете да си го поръчате и от интернет сайт – например от Amazon. Тъй като книжките пътеводители определено не са евтини, винаги има промоции 2 на цената на една или нещо подобно – просто трябва внимателно да следите възможностите. Към избрания книжен пътеводител ви дават и код за още един електронен вариант, така че търсенето си струва.

С един минус – пътеводителите са на английски. Но пък кой би тръгнал по света, ако не знае поне един чужд език и поне английски! В списъка на издателството Lonely Planet ще намерите всяко място, към което решите да се насочите. Индивидуални пътешественици от България споделят, че информацията не винаги се обновява с всяко следващо издание, така че ако вече сте избрали своята дестинация, ще е полезно да се ориентирате в цените предварително. Но пък ако всичко е казано в една книга, къде остава удоволствието да откриете нещо сам на място? Приятно пътуване!