Първата среща през погледа на жената и мъжа

Първата среща през погледа на жената и мъжа

Според психолозите първата среща между мъж и жена е ситуация, при която животът ни предлага възможността да излезем от обичайната си социална роля и да се включим в нова игра. Специалистите обаче твърдят, че жената и мъжът виждат по различен начин сценария на тази първа среща. За какво иде реч, пояснява psychologies.ru.

Облекло

Жените по принцип полагат немалко усилия, за да намерят подходящия за целта тоалет. Те искат да се представят в най-печелившата си светлина и при това да подчертаят, че са в крак с модата. Често обаче забравят, че мъжете по принцип и в повечето случаи са слабо осведомени за модните тенденции.

«Ако вашият образ не асоциира у него с женствеността, на мъжа му е сложно да се включи в романтичната игра – обяснява семейният терапевт Марина Мяус. – По-скоро той въобще няма да запомни в какво сте била облечена.

Всичко, което остава в паметта му, е наличието или отсъствието на женственост, красота, спокойствие и увереност в себе си. Ако успеете да подчертаете тези си качества с помощта на облеклото, това ще му помогне да ви оцени като жена, с която той иска да продължи общуването.

Колкото по-изчистен и семпъл се окаже вашият тоалет и поддържащите го аксесоари, толкова по-големи са шансовете този избор да му е по сърце. Всичко това е, защото простата кройка на вашата рокля няма да отвлича вниманието на мъжа от главното – вас самата…”

Опознаване един друг

За мъжа не е толкова важно веднага да узнае за вас колкото може повече. След първото виждане той по-скоро ще отбележи как се е чувствал с новата си позната и какво впечатление тя му е направила.

Жената в отговор на аналогичния въпрос ще разкаже къде – къде повече, ще забележи професията му, бил ли е женен и има ли деца. За жената е важна и интересна практическата информация, докато в същото време мъжът придава по-голямо значение на емоционалното впечатление.

«Отчасти това е свързано с факта, че жената по-леко се справя с многозадачността и се отличава с по-голяма комуникативна компетентност – смята Мяус. – Тя успява да оцени емоционалната настройка: отношението на мъжа към нея и своите чувства. И едновременно с това жената усвоява рационалната сфера, опитвайки се да отговори на практическите въпроси».

Бъдещите отношения

В самото начало на отношенията мъжът в по-голяма степен е склонен да живее «тук и сега», наслаждавайки се само на общуването. Мъжът не е готов като жената да избързва напред и да мечтае за бъдещето: за щастливите времена под един покрив, за пътешествия, домашен любимец и щъкащи край него дечица.

«Няма нищо лошо в мечтите, но за жената е важно да чувства разликата между фантазиите и обсебващото мислене за бъдещите планове, за да успокои тревогата си за предстоящото – казва Марина Мяус. – Последното често насочва към опит за контролиране на ситуацията и се оказва невротичен симптом, който не дава възможност за развиване на отношенията в здраво русло».

Четене между редовете

Мъжът по-скоро не би размишлявал какво би могло да означават една или друга женска дума или поглед. Достатъчно е просто да чувства, че му е добре с вас, че у него е възникнало желание да ви покани на втора среща. Обратното е при жената: обръщайки повече внимание на детайлите, тя е в състояние да си спомни всички нюанси на срещата.

«Мозъкът на мъжа е ориентиран към това да разграничи важните и второстепенните задачи – обяснява психологът. – Тънкостите на невербалната комуникация – жестове, поглед, мимика, мъжът често не взема под внимание. За мъжа това е само допълнителен нюанс, на достоверността на който за разлика от жената той не е привикнал да се опира..”

Предмет на разговора

Едно от най-големите разминавания в мъжкия и женския сценарий на първа среща е темата на разговор. Жената може да говори и слуша за негови приятели или за семейството му, придавайки по-голямо значение на това какво и как е казал персонажът на историята. Мъжът намира разказите за неизвестни нему хора за крайно скучни.

«Най-голямата грешка е веднага да разкажете за сложните неща, които все още преживявате с бившия си партньор – предупреждава Марина Мяус. – Любовта на мъжа не предполага «трети излишен». Във вашите разкази той би отчел възможността за любовен триъгълник и би се опитал да го избегне…».

А ето какво казва по темата юнгианският психотерапевт Лев Хегай.
„Първата среща – това все още не са отношения с друг човек, а стълкновение със своите вътрешни процеси: страхове, надежди, комплекси, семейни сценарии. Партньора ние ще открием за себе си едва по-късно, а сега нашата заинтересованост до голяма степен се обуславя от факта доколко той ни помага да се срещнем с важна част от себе си.

Открива ли той онова, което у нас е важно и скъпо? Готови ли сме ние да се срещнем с нови преживявания? Поговорката «мъжът обича очите» е основана на това, че той несъзнателно „сверява” спътницата си с образа на идеалния обект вътре у себе си. Този образ съответства на образа на неговата душа или собствената втора половинка – „вътрешната жена”.

Психологически зрелият мъж ще търси преди всичко емоционален резонанс с жената. Така любовният живот ще му даде шанс да развие онази страна от личността си, която обикновено е слабо задействана в неговата социална дейност. Така или иначе, ако първата среща „не сработи”, на втора ние няма да отидем.

Затова тази среща е изключително важна, макар и да не гарантира щастлива развръзка на цялата история. Тя е само повод да проявим най-доброто, което носим у себе си – творчество, спонтанност, готовност да се погледнем отстрани по нов начин…”