Проверявайте редовно фризера за стари продукти

Проверявайте редовно фризера за стари продуктиДълбокото замразяване на храни, плодове, зеленчуци, месо, подправки и млечни изделия се оказа удобен начин да се запасяваме с продукти, без да консервираме. Малко са семействата у нас, които не разполагат с фризер с различен обем и конструкция.
Замразяването е бърз и лесен начин за съхраняване на храни и замести традиционното консервиране, осоляване или сушене на месо или плодове.
Често обаче се забравя, че продуктите имат срок на годност и ако не сме внимателни, ще приготвим храна не само с лоши вкусови качества, но и с ниска хранителна стойност за организма.

Качествени опаковки
Използвайте винаги качествени и подходящи опаковки за съхранение на продуктите. На пазара има найлонови торбички с различни размери и препоръки. Старайте се да разпределяте в малки и удобни торбички. Имайте под ръка във фризера кайма, която е само 250 или 500 грама, но не повече от един килограм. Малкото количество е удобно за супи, а за кюфтета може да комбинирате две опаковки от по 500 грама.
Големите парчета месо изискват дълго време за размразяване и поради своята обемност заемат много място. Имайте винаги чисти и подходящи пластмасови кутийки, за да замразите, ако е останала част от сготвената храна.

Билките
Днес е популярно да се замразява магданоз, копър, мащерка, риган, босилек. Преди да започнем да пълним фризера с подправки трябва да сме внимателни с количеството.
Почти всички изсушени билки са вкусни, само босилекът губи малко от аромата си. Ако искаме да имаме свеж копър, може да замразим едно пакетче, а останалото количество да изсушим.
От много и различни билки във фризера се губи място и настъпва пълен хаос.

Бъдете внимателни с месото
С най-малка дълготрайност са саламите и свинската кайма, като препоръчителното време е максимум 3 месеца. Същият период е за мазните риби например сьомга, а за тези с по-ниско съдържание на мазнини е от 6 до 12 месеца.
Свинското не трябва да се държи във фризера повече от 4 месеца, по-мазното – до 6, а месата без мазнини – до 12 месеца.
За птичето месо – пилета, кокошки и гъски, срокът е до 8 месеца. За меса, които не са мазни, се смятат дивечовото и филето.

Плодове и зеленчуци
Зеле и праз лук издържат до 8 месеца, пиперките до 10, а морковите и целината до една година. Бъдете внимателни с гъбите, тяхната годност изтича, след като са били замразени 3 месеца.

Кайсии и круши може да държите във фризера до 6 месеца, ягоди, боровинки, череши, малини, касис, праскови и дюли до 12. Плодовият сок, особено ако имате малки деца, които обичат да пият от тази напитка, не трябва да бъде по-стар от 6 месеца.

Млечни изделия и тесто

За млечните изделия, яйцата и тестените има строго специфичен период за всяка храна. Сметана и бяло сирене до 2 месеца, млякото до 3, а сиренето и кашкавалът до 8 месеца, яйцата са до една година. Сладкишите, тестото и ронливото тесто варират от 1 до 3 месеца. Готвените ястия се замразяват само до 2 месеца с изключение на супа – до 6 месеца.

В инструкциите към фризера винаги има списък с храните и времето, за което те могат да бъдат замразени. За нашето здраве, както и за здравето на нашите близки и деца е важно да спазваме условията и препоръките за замразяването на конкретните продукти.