Проверете отношенията си с партньора (лесен мини тест)

Проверете отношенията си с партньора

Как да разберем дали е дошло време да сменим партньора си? Или пък да променим нещо у себе си? Житейските ситуации са безброй и универсална рецепта, естествено, няма. Все пак психолозите посочват шест различни ситуации, които могат да ви послужат за мини тест какви са вашите отношения в момента – здрави или съмнителни (вече разклатени). И така.

Началникът ви моли да останете след работа, макар че имате предварително планирана вечер с половинката

Здрави отношения: Звъните на партньора си и му обяснявате, че тази вечер няма да може да споделите приятните си емоции по напълно обективни причини. Казвате му за молбата на шефа. Той със съчувствие и грижа отговаря, че ви разбира напълно и обещава да ви зарадва в най-скоро време.

Разклатени отношения: Вие решавате, че не си заслужава да се обяснявате пред половинката и просто си изключвате телефона, за да си довършите спокойно поставената от шефа задача. А на него може да му позвъните на следващия ден.

Диагноза: Ако вие избирате втория вариант, значи отношенията ви не са съвсем в ред. Вместо да избягате по този начин от партньора – като се покриете, дайте си сметка, че той, ако ви обича истински, няма да ви разлюби само заради това, че сте предпочели работата.

След изясняване на спорни отношения вие не си говорите често

Здрави отношения: Да, това може да се случи. Но дори в такива моменти вие не можете да скъсате с мисълта, че бихте могли да нараните партньора и знаете, че той преживява същото заради вас.

Разклатени отношения: Започвате да се държите подчертано студено, без да обръщате внимание на това, че може още повече да засегнете втората си половинка.

Диагноза: „Играта на мълчание” на практика е един от способите за манипулация на партньора. Особено ако вие самата не знаете как да разрешите дадена ситуация. Ако вашите обтегнати отношения зациклят продължително, повече от един ден, това е още един признак за нестабилност във вашата връзка, тъй като в хармоничните двойки, за да избегнат сериозен конфликт, единият от партньорите винаги е готов да поеме вината върху себе си.

Малката караница най-често завършва с …

Здрави отношения: Обсъждане на създалата се ситуация и намиране на компромис.

Разклатени отношения: След многочасово изясняване на отношенията вие вече не можете да си спомните от какво е започнал конфликтът, доколкото ваша главна задача е станала необходимостта да докажете на партньора своята правота, а не да стигнете до истината.

Диагноза: Такава ситуация често се съпровожда от обвинение в това, че „вие сте изгубила заради него най-добрите си години”. Спрете се и помислете: Какво искате да постигнете в този конфликт? Искате партньорът ви да се държи по различен начин? Тогава седнете двамата, откровено поговорете и се разберете какво не ви устройва един в друг и доколко сте готови да се промените.

Но обърнете внимание: да се промените вие лично, а не да промените партньора си. Ако иска, той сам ще си направи необходимите изводи и ще започне да се държи по различен начин.

Често ли у вашия партньор думите се разминават с делата?

Здрави отношения: Ако той обещае след работа да мине през магазина за нещо вкусно, можете да сте сигурна, че няма нужда да приготвяте вечеря.

Разклатени отношения: Любима поговорка на половинката ви: „Обещаното се чака три години”.

Диагноза: Основата на здравите отношения са преди всичко доверието и стабилността. Жената трябва да се чувства в безопасност, а ако вие не можете да се доверите на партньора си, защото не знаете може ли да вярвате на неговите думи, като следствие вие не се чувствате защитена.

Междувпрочем, в повечето двойки, в които мъжът рядко изпълнява обещанията си, жената поема върху себе си и финансовите задължения и се надява, че след време възлюбеният й ще стъпи на крака и всичко ще си дойде на мястото. Само че не става.

В отношенията си правите от мухата слон

Здрави отношения: Обикновено лесно се съгласявате с факта, че „Манчестър юнайтед” не е същият след оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън.

Разклатени отношения: Дори малките различия в каквито и да е възгледи често прерастват в ожесточен спор.

Диагноза: Да, понякога е сложно да се признае, че всеки човек може да има собствено мнение, при това не е задължително да е сходно с вашето. В разклатените отношения това обстоятелство се изостря и от факта, че, спорейки за дреболии, вие подсъзнателно се стараете да отстоявате своята правота и в по-сериозни въпроси, дори да нямате сериозни основания за спор при тях.

Не е задължително да съгласувате всяка своя стъпка с партньора

Здрави отношения: Вие не виждате никакъв проблем в това да прекарвате понякога времето си разделени – да се срещате с приятелки или да ходите на фитнес.

Разклатени отношения: Дори да искате да се видите с приятелки, буквално час след началото на срещата той ви накъсва телефона от звънене и ви предлага да си тръгнете.

Диагноза: От една страна, такъв род зависимост може дори донякъде да ви поласкае. Но нека погледнем истината в очите: необходимостта да сте винаги редом с партньора не е нищо друго освен желание напълно да контролирате живота му.

В същото време хора, които се радват на хармонични отношения, разбират, че да имаш свой кръг на общуване, хоби и увлечение е по-скоро начин да се укрепи връзката. Така вие винаги ще бъдете по-интересни един на друг, ще научавате нови неща, ще ги споделяте с партньора.