Простор, чисти форми и ярки цветове – правилата на конструктивизма

Простор, чисти форми и ярки цветове – правилата на конструктивизмаКонструктивизмът в интериора се заражда в началото на ХХ век и е реакция на пресищането от популярния по това време стил модерн (ар нуво, сецесион), който се характеризира с претрупан разкош, размити линии и наситени флорални мотиви. Стилът конструктивизъм е строг, лаконичен и целесъобразен във всеки детайл. Характерни са строгостта и точните линии, опростените форми и монолитността в цялостния вид на помещението.

Може да си помислите, че в такова аскетично пространство е скучно, но независимо от простотата, интериорът в стила конструктивизъм изглежда красив и оригинален.

Основната цел на този стил е да представи многофункционалните предмети в нова светлина, като покаже, че те могат хармонично да се допълват в интериора. Пространството в стаята не трябва да е празно, но всеки предмет изпълнява в него определени функционални задачи.

Зонирането на пространството става с леки подвижни прегради, като цялата стая изглежда свободна и просторна. Естетичните решения се постигат за сметка на интересните цветови контрасти, чрез осветяването и фактурата на материалите.
В този стил на обзавеждане не са нужни изискани и сложни орнаменти и предмети с причудлива форма. Ако в стаята няма излишни детайли, всички форми са геометрически правилни, то стилът е спазен.

Материали за декорация в стила на конструктивизма
Простотата и функционалността на стила трябва да се поддържа във всички детайли – откажете се от десени на ситни цветя например или от луксозната текстура на материалите. За декорация подхождат евтини материали като пластмаса, стъкло, метал и др. Допуска се стените, тавана и/или пода да бъдат декорирани като тухли.

Цветова гама
Експериментите с цветовете са единственото, което трябва да ви ръководи при създаване на оригинален интериор в стила на конструктивизма, тъй като това направление в интериора е изцяло лишено от излишества. Ярките акценти, смелите цветови решения, контрастите и резките преходи помагат да се избегне монотонността. Основни цветове са белият, жълтият, черният, червеният, синият и цветът металик.

Мебелите
На първо място мебелите трябва да са функционални, да имат правилна форма и да хармонират с декорацията на стаята. Съвременните дизайнери измислят нови и нови оригинални решения за мебелите, така че те едновременно да са с правилни геометрични форми и да изглеждат изящни и стройни.

Избирайки мебелите, помнете, че креслата са предназначени да се сяда в тях, а шкафовете и рафтовете – за поставяне на различни вещи. В смисъл – не трябва да се смесва функционалността на предметите. Те трябва да са удобни, леки и изчистени. Пространството не трябва да се претрупва.
Напоследък този стил е доста търсен. Простотата и ясното предназначение на вещите трудно ще излязат от мода – нали казват, че гениалното е винаги просто.