Приятелство между мъж и жена: възможно ли е?

Приятелство между мъж и жена: възможно ли е?

Възможна ли е дружбата между един мъж и една жена? Психолозите казват, че ако има установена граница на общуване, отговорът е „да”. Освен това, допълват експертите в областта на човешките взаимоотношения, подобна дружба често е по-дълбока и по-искрена от приятелството между двама мъже или две жени. В това е убедена и американката психотерапевт Естер Перел.

„Попитах приятели, колеги и пациенти могат ли един мъж и една жена действително да бъдат просто приятели. Да, разбира се, ми отговори 33-годишният програмист Хенри. Това е не само възможно, това е нещо особено. Но е в същото време и сложно, ако са физически привлекателни един за друг. Ако не, тогава проблем не може да възникне…”, казва Перел.

И допълва: „Мой студент от Ню Йорк – Карл, в ден на трагедията на 11 септември вижда Джоан на улицата. Не я познава. Тя с ужас на лицето гледа горящите кули близнаци. Пристъпих към нея и я прегърнах инстинктивно – спомня си той. – Направих го, защото в този момент, в страха и хаоса, които царяха наоколо, това бе единственият начин да намерим връзка с живота. Станахме приятели с Джоан, но скоро разбрах, че искам нещо повече. За съжаление тя не искаше…”

Това е един от онези трудни моменти, когато отсъствието на физическо влечение прави възможна дружбата и невъзможна любовта. Но тайната на привличането не работи задължително в тандем. Единият иска повече, другият не. За да станат отношенията между Карл и Джоан действително приятелски, той е длъжен да приеме отсъствието на сексуален интерес от нейна страна – да го приеме като подарък, а не като отказ. Това изисква време и доверие. Джоан пък трябва да е уверена, че той няма да се възползва от слабостта й, когато й се прииска топлинка, а наоколо се окаже само той. У тях двамата това се случва. Сега Джоан описва взаимоотношенията им като по-дълбоки, като родствени. Те са заедно физически, но това им е удобно и безопасно. „Ние се прегръщаме един друг буквално като членове на едно семейство – казва тя – но не със страст, а с внимание и грижа…” Карл се съгласява: „Обичам я като сестра. Това е уникална дружба, която не мога да имам с мъж…”

Аз имам приятели мъже, които познавам още от училище, разказва Естер Перел. Любимите хора идват и си отиват, а приятелите и до днес са до мен. Никога не съм изпитвала към тях романтични чувства. За дългите години приятелство сме играли различни роли един за друг: приятели, консултанти по професионални въпроси, хранителни тайни и дори сме си обезпечавали алиби един на друг. Съветвали сме се понякога какво да облечем, какво да говорим, какво да направим в сложни моменти, изпращахме заедно в последния им път наши близки, бяхме един до друг, когато браковете ни се разпадаха. И това е наистина удивително.

Важи ли това за всички? Да се влюбиш е възможно внезапно, докато приятелството се развива постепенно, проявяваме грижа и търпение един към друг. Предоставяме най-доброто, което е у нас, на приятелите и често се отнасяме зле с партньора. За мъжа дружбата с жената открива възможност той да разкрие уязвимостта си – нещо, което е много по-сложно в мъжката дружба. Жената позволява на мъжа да открие и да предава своите чувства.

Здравината на приятелството мъж – жена се проверява постоянно. Когато у единия се появи партньор, започваме да си задаваме въпроси: „Длъжна ли съм (длъжен ли съм) да разказвам на партньора си какво се сучва между мен и друг мъж (жена)?” Или: „Имаме ли право да се срещаме с приятеля (приятелката) сами, без партньора си?”. Ревността на партньора е причината, поради която мнозина са уверени, че дружбата между мъж и жена е невъзможна. „Убедена съм, че ключът към решението на проблема е доверието! – категорична е психотерапевтът Перел”.

В изследване, публикувано в списанието „Лични и социални отношения”, са анкетирани 156 мъже и жени на тема какво им харесва и какво не в разнополовата дружба. Списъка на женската неприязън е оглавена от сексуалното напрежение. Мъжете пък смятат, че сексуалното влечение е главната причина за началото на една дружба между мъж и жена и това може дори да направи отношенията още по-дълбоки.

Естел Перел споделя и случай с нейна пациентка на име Мишел. Тя преживява тежък развод. Поддържат я приятелки, които не спират да й дават съвети от рода на „Кажи ми, че няма да му позволиш да те използва… не го жали” и т.н. Те в случая идентифицират нея със себе си и макар съветите им да са от сърце, се оказват вредни. Мишел отбелязва необходимостта да изслуша приятел мъж, който ще й даде съвет „от безопасно разстояние”. „Моят приятел Джо не се опитва да влиза в моята роля. Той може да бъде обективен”, споделя тя.

Мъжете също са заинтересувани от дружбата си с жени по много причини. Но главната е възможността да разказват за своята уязвимост, което е доста по-сложно в една мъжка дружба. Жената ги предразполага да споделят искрено, без да се притесняват.
„Вярвам, че ние, жените, сме надарени със способността да изтъкаваме множество типове отношения с мъжете, но за мен дружбата между мъжа и жената е уникална нишка, която трябва да бъде оценена по достойнство”, заключава Естер Перел.

(По материали от чуждестранния печат)