Приятели и врагове в храненето

Приятели и врагове в храненето

Правилното съчетаване на това, което ядем и пием, често е не по-малко важно от качеството на самите продукти. Ако те се „харесват” помежду си, ние получаваме максимум полезни вещества. И обратното.

В търсене на компания

Не е тайна, че някои продукти се допълват един друг. Други пък си пречат при извличането на полезни вещества за организма. Например, изварата и кафето не са „приятели” – това съчетание пречи на усвояването на калция. Каша с мляко обаче е прекрасна комбинация – животинските и растителните белтъчини ще бъдат в баланс. Кашата не трябва да се вари в млякото, тъй като то съдържа особена захар (лактоза), която при висока температура влиза в реакция с аминокиселините на зърнената закуска. Затова първо трябва да сварите зрънцата до готовност в кипяща вода, а после да добавите мляко. Не случайно англичаните приготвят своя поридж (овесена каша) във вода, а после добавят сметана.

Не е подходящо да добавяте към месните ястия сметана или сирене – в „млякото” има твърде много калций, който затруднява усвояването на желязото от месото. Затова пък салатите от пресни зеленчуци е полезно да подправяте със сметана, а ако ги приготвяте със зехтин, можете да добавите настърган кашкавал или твърдо сирене.

Зеленчуците са прекрасна комбинация като гарнитура за ястия с месо, риба или яйца. Но и в това има нюанси – пшеницата е добре да се комбинира с тиква; оризът – с моркови, с тиквички и с плодове. А елдата „обича” солени краставички, гъби и варени яйца.

За месото

Задушавайте или го печете заедно със зеленчуците – усвояването на белтъците в този случай е по-висок. Но не си струва да поднасяте като гарнитура към месото макарони – желязото ще се усвои по-слабо в този случай.

Рибата е най-добре да се приготвя на пара или да се пече, а не да се пържи – в противен случай излишната мазнина не само не се извежда от рибата, а се натрупва в организма. По същата причина е по-добре сандвичите със солена червена риба да се ядат без масло.

След ядене

Колко полезни неща ще получи организмът от изяденото, зависи и от това какво, и най-вече, кога ще бъде изпито след хранене. Диетолозите съветват – след като сме изяли храната в чинията, да направим пауза за половин час –течността разрежда стомашния сок, влошава храносмилането и съответно – усвояването на храната.

Ако примерно сутринта сте похапнали каша, пийнете след това зелен чай или кафе; а ако сте закусили с омлет, изберете портокалов или ябълков сок. Финал за вашия обяд може да бъде компот от пресни или сушени плодове, това е една допълнителна порция калий.

Най-добре по време на обед и вечеря пийте трапезна вода. Нека тя не е от хладилника – ниската температура на течността пречи на отделянето на белтъчините, стимулира перисталтиката, като изхвърля полуобработената храна в дванадесетопръстника. Не пийте сладки газирани напитки по време на хранене – това рязко намалява абсорбирането на белтъчините.

Пийнахме – а какво е мезето?

Лятото е време за пикници, за романтични вечери на морския бряг, а какво пием и хапваме по това време?

Водка

Първата глътка си иска сериозно мезе – в този случай алкохолът ще се възприеме от организма по-бавно. Добър вариант е парченце сланина, сандвич с червена риба или с хайвер. Следващите тостове ще минат естествено с кисели краставички, мариновани гъбки или месни ястия. Имайте обаче предвид – водката не се чувства добре с колбаси и сирене.

Коняк

Това не е питие за трапеза, а изискан десерт. Най-добрият му партньор е чашка черно кафе.

Виното

Рибните блюда обичат компанията на бяло сухо вино, месните – червено. Защо? Различните вина по различен начин стимулират отделянето на стомашен сок. Но не всичко е толкова просто.

Например, бялото сухо, полусухото и полусладкото вино прекрасно подхождат към леки мезета от месо и зеленчуци. Горещите рибни ястия са отличен партньор за ликьорните бели вина (мадера, херас). А за горещите месни блюда (шишчета, патица, пуйка) подхожда червено вино. За свинските ястия изберете бяло сухо вино, което ще помогне на стомаха да се справи с „тлъстото” натоварване. И имайте предвид – вината не понасят компанията на кетчуп и цитруси.