Притча за избора на житейски път

Притча за избора на житейски път

Живял в някаква страна един човек, който много искал да постигне нещо в живота си. Той непрекъснато опитвал – препрочитал множество умни книги, които обяснявали как да живее правилно и да постигне успех. Опитал се да започне собствен бизнес, да се пребори с мързела, да намери интересна работа, следвайки правилата, които прочел в книгите и препоръките за успешно развитие. Но пак нищо не се получавало. Тогава той решил да се обърне за помощ към един мъдрец.

— Уважаеми, подскажете ми какво върша неправилно в живота си? Аз приемам всички умни съвети, а резултатът не е такъв, какъвто съм очаквал.
— Млади човече, опитайте се да разгадаете една загадка, може би тя ще ви помогне. Представете си, че сте стигнали до кръстопът със седем пътища и виждате една табела, на която пише: „Ако тръгнеш надясно – ще решиш финансовите си проблеми, но няма да имаш семейство. Ако тръгнеш наляво – ще бъдеш богат, но само за няколко години, после ще паднеш до самото дъно. Тръгнеш ли направо, ще постигнеш успех, ще намериш добра жена, но ще ти обърнат гръб всички приятели и роднини”. Кой път ще избереш?
Замислил се човекът. Всеки вариант дава нещо добро, но и взема много. Оценил той всички перспективи и казал:

— Вероятно ще избера пътя направо. Жалко е наистина да изгубя приятелите и роднините, но поне ще имам семейство и успех в бизнеса.
А мъдрецът казал:

— В това е основната ти грешка. Ти сляпо следваш чуждите наставления, без да се страхуваш да изгубиш част от себе си. В загадката се посочваше, че пътищата са седем, а ти даже не помисли за другите, които аз не споменах. Ти искаш да изживееш чужд живот. Опитай се да избереш собствения си път и тогава всичко ще стане както трябва.

Тръгнал си човекът и продължил да си върши работата въпреки съветите и подсказването. След една година обаче животът му съвсем се влошил. Върнал се той пак при мъдреца.

— Аз направих така, както ме посъветвахте, не нещата тръгнаха съвсем на зле. Къде е проблемът?

— Проблемът ти е, че избра безпътицата и се опитваш по този начин да стигнеш до целта. Върви по свой път, но не се отказвай от опита и съветите на другите. Нали умният човек винаги се учи и от грешките на другите.
А дори и да си избрал да караш съвсем без път, то не се опитвай да чупиш с глава препятствията, а планомерно и старателно прокарвай равен път, така че в бъдеще, ако някой реши, да може да тръгне по него.
Послушал човекът съветите на мъдреца и заживял щастливо. Всичко започнало да става, както трябва, създал и семейство, без да се разделя с приятелите си.

Намерете своя житейски път и се постарайте да вървите по него така, че хората да могат да почерпят малко мъдрост от вас.