Природни гледки вместо хапчета срещу депресия

Природни гледки вместо хапчета срещу депресияИдва. Вижда се. Дори ухае благодатната пролет, раждаща и събуждаща всичко. За да си иде сковаващият сезон на студ, дебели шуби, тежки ботуши и разплакващи сметки за ток. Напълно нормално е да се чувствате в края на зимата като див дзвер в зоопарк. С много пищни решетки. Последните сочни витамини в организма ви са миналогодишни октомврийски от последното парче печена тиква. „Пресните” домати и краставици в магазина с вкус на парапет не ги броим. Вместо да се тъпчете с лекарства против депресия, главоболие и каквото-и-да-е-там-болие, не забравяйте, че природата има силата да ни лекува и само когато се докосваме до нея. Тук дори не става дума за лечебните дарове, които черпим от Майката природа под формата на растения и билки.
Нищо чудно да не сте чували за един по-малко разпространен метод за лечение – ландшафтотерапията. Представлява възстановяване на здравето на болния чрез пребиваването му сред природата или пейзажно лечение. За съжаление малцина са почувствалите необходимост да прекарват времето си сред планини, паркове, поляни, на брега на морето. Все още много хора подценяват ползата от този метод. Приспиват съвестта си, ходейки на фитнес или предпочитат да изгледат някой филм, вместо да вдишат чистата прана-енергия на природата вън, да погледат морските вълни или да походят в росната трева.

Предполагам, сте спрели да се питате защо през зимните месеци се превръщате в лоена топка, защо „лепвате” всеки сезонен вирус и защо вкусът на живота преди настъпването на пролетта е леко по-горчив някак си. Животът ни е низ от кибичене пред компютъра, нерви в колата по пътя за работа и обратно по време на трафик, жонглиране между делови задачи и вечен непрестанен бяг. Ако сте имали късмет, сте хапнали нещо мимоходом, ако не – сте се абонирали за гастрит. Ето затова хората са станали по-кекави, изнервени и тромави. Опитайте се да си спомните какво направихте последния път, когато ви зацепи ряпата на раменете. Изпихте хапче, да. Когато ни заболи нещо, първосигнално пием болкоуспокояващо, а когато сме нервни вземаме успокоително. И крачка по крачка се отдалечаваме от истината за хармонията в себе си – от природното си начало.

Чрез йонизацията на въздуха, влиянието на вятъра, атмосферното налягане, влагата на въздуха, силата на излъчванията от земята, постепенно си идваме на мястото и в телата ни се възвръща силата на здравата ни имунна система, с която сме дошли на този свят. Не без значение е непосредствения допир до слънчевата радиация и ароматите от растенията, пръстта и дъжда.
Тези фактори нормализират дейността на главния мозък, влияят върху сетивата ни и върху централната нервна система. Ландшафтотерапията възвръща нарушената хармониия във физическото и психическото ни състояние и е победа над стреса и натрупаните ни отрицателни емоции. Доказано е, че дългото съзерцание на природата дори може да излекува някои болести. Вместо да планирате приятелски запой в първото хрумнало ви заведение през уикенда, „хванете гората” в истинския смисъл на думата! И най-краткото общуване с природата премахва напрежението от тежката работна седмица, което сме натрупали, подобрява настроението ни и не закъснява прилива на енергия.

По-здрави и работоспособни ще бъдем през цялата седмица ако си подарим поне един ден далеч от пушилката на големия град. Докосването до природата, съзерцаването на зеленината, на дърветата, шума на морските вълни наистина водят до много положителни промени. Ако не държите да си носите 3-килограмовите торби под уморените и подпухнали очи, излезте навън и дишайте. Не на терасата – в полето, на пикник, в парка, в Морската градина. Кожата ви ще стане по-свежа, очите ще си отпочинат, кръвообръщението ви ще се нормализира, умът ви ще се избистри.

Идете на брега, седнете на пясъка сега, докато още не са дошли тълпите от плажуващи, излегнете се на тревата в гората, отпуснете всичките си сетива, помълчете и се опитайте да помечтаете. Там, сред природата чистата прана енергия е в изобилие. Не е нужно да правите нищо конкретно. Тя сама ще ви лекува и зареди със сили и енергия. Разходки навън и разговори с приятен и любим човек подмладяват и колкото и невероятно да е – удължават живота ни. Преди да планирате поредното тъпчене с пуканки пред телевизора този уикенд, прочетете това и хващайте гората – вече иде топлина, светлина и положителната енергия на един събуден и красив сезон. Идва пролетта. Събудете се!

Снимка: Ели Маринова