През зимата ставаме по-умни

През зимата ставаме по-умни

Температурата на въздуха влияе върху способността ни да мислим: в хладното време на годината мозъкът «се събужда», а в горещините му е по-сложно да мисли, твърдят учени.

Представете си, че сте на почивка и ви се налага да купите нещо. Влизате в неголям магазин и виждате обичайния асортимент от стоки: чипс, бира, шоколади… А непосредствено до касата – поставка с лотарийни билети – с печеливши номера, които се теглят веднъж месечно, и от тези, дето се търкат със стотинка. Приисква ви се да опитате щастието си, но какъв билет да изберете? Вашето решение ще зависи от това къде се намирате и каква е температурата навън. На юг ще ви бъде по-трудно да обмислите и ще изберете най-традиционния билет – примерно от т.нар. държавна лотария с печеливши номера. А ако сте на зимен курорт на ски, с любопитство ще огледате всички билети, за да прецените.

Изследвания твърдят, че топлото време влошава нашата способност да вземаме сложни решения. Освен това в такива условия се стремим въобще да не вземаме сложни решения. Нашият мозък, както и всеки вътрешен орган, се нуждае от енергия за нормалното си функциониране. Тази енергия се изработва от глюкозата. Именно нея ние изразходваме, когато вървим, говорим, дишаме или се занимаваме с друга всекидневна физическа активност. Глюкозата се използва и при изпълнение на сложни мисловни процеси (вземане на решения, потискане на емоционални реакции, работа над математически задачи).

Но глюкозата не е безкраен ресурс. Тя се изразходва дори при регулиране температурата на тялото. Ние сме длъжни да поддържаме на нормално ниво вътрешната си температура, ако външната е прекалено висока или прекалено ниска. За охлаждане на тялото се губят повече ресурси, отколкото на опитите то да бъде сгрято. Т.е. за мисловните процеси в организма остава по-малко глюкоза.

Амар Чима от университета във Вирджиния и Ванеса Патрик от Хюстънския университет се заинтересували от този феномен. Те изучили данните за продажба на лотарийни билети в околностите на Сейнт Луис за година, а после ги сравнили с показателите за разликата в температурата на въздуха. Оказало се, че продажбите на билети за мигновена лотария (разновидностите са много и купувачите трябва да избират) са падали с 594 долара с всяко затопляне на въздуха с 1 градус по Фаренхайт. На продажбата на билети от проста лотария (само един възможен вид, примерно от т.нар. държавна лотария) изменението на температурата не е повлиявало.

Изследователите решили да проверят резултата в лабораторни условия, при температура 19,5 и 25 ºC. Тази сравнително незначителна промяна обусловилла значимо влошаване на когнитивните функции на участниците в експеримента. Те били длъжни да търсят грешки в даден текст, като „коректорите” в стаята с по-висока температура пропуснали почти половината от всички грешки. Тези, които били в по-прохладната стая, пропуснали да коригират една четвърт от всички грешки. Което показва, че температурата влияе дори на най-простите мисловни задачи.

В друг експеримент на участниците се предлагало да изберат от няколко мобилни тарифни плана. Един от тях изглеждал изгоден, но при внимателно четене на условията той се оказвал най-скъп. Именно него два пъти по-често избирали хората от топлата стая. Т.е. те предпочитали по-малко сложни модели за вземане на решения.

Трето подобно изследване предлагало на участниците избор между традиционен и иновационен продукт. На хората от топлата стая не достигали когнитивни ресурси за оценка на свойствата на новия продукт, затова те по-често се спирали на отдавна познатия (а всъщност просто се отклонили от вземането на решение).

Това разбира се не означава, че хората в топлите страни вземат лоши решения. Човешкият организъм се адаптира към климата и ако вие постоянно живеете в Африка, примерно, вашият мозък и тяло привикват да действат ефективно в такива условия. А ако вие сте пристигнали там в отпуск, тогава работата е друга.

Смяната на температурата е част от всекидневния ни живот: в помещенията и транспорта през зимата и есента включват отоплението на пълна мощност, през пролетта и лятото работят климатици, но и без технически прибори температурата на улицата и у дома е различна. Времето се променя всеки ден, дори всяка минута и всички тези промени влияят на нашите когнитивни способности. Добре е да имаме предвид това.