Пресни зелени сокове от пролетната градина

Пресни  зелени сокове от пролетната градинаПролетта предлага голямо разнообразие от зеленчуци и зелени салати и растения, които са полезни и се използват за натурални сокове.

Сок от магданоз
Пресният сок от магданоз има силно действащо значение за организма. Препоръчителната дневна доза е максимум 60 мл, като може да се започне с около 20 – 30 мл. Може да се смеси с други сокове от моркови, целина или спанак.
Сокът от магданоз помага за регулирането дейността и функциите на щитовидната жлеза. Той оказва благоприятен ефект върху кръвоносните съдове, укрепвайки техните стени, най-вече тези на аортата.

Хора, страдащи от камъни в бъбреците, го пият за успокоение на болката и за прочистване на органа от песъчинки. Не трябва да се приема, ако в бъбреците има наличие на възпалителни процеси. Препоръчва се при подуване на корема и при туморни образования, но да се използва само като алтернативен вариант на предписаните от лекар медицински препарати.
Жените могат да пият сок от магданоз и червено цвекло при болезнени менструални цикли.

Сок от киселец
Киселецът обикновено се използва в супи или за приготвяне на ястия с ориз. Консумирането на зелени пресни листа подобрява движението на червата и помага на хора, оплакващи се от т. н лениви черва. В киселеца се съдържат важни за организма вещества, които укрепват здравето и помагат за правилното му функциониране. Сред тях са желязо, магнезий, фосфор.

Сок от целина
Дори и няколко супени лъжици прясно изцеден сок от целина, изпит сутрин или на няколко пъти през деня, могат да подобрят настроението ни и да ни ободрят. Премахва умората, създава усещане на прилив на сили и енергия. Ако смесим сока с други, се получава вкусна смес, чийто ефект е положителен в борбата с авитаминозата.

Целината подобрява апетита, освен това има диуретично и прочистващо действие. Затова присъства в много от диетите и се препоръчва на хора с наднормено тегло и при затлъстяване.
В сока от целина има много богата гама от витамини най-вече С, В1, В2 и РР.
За профилактика се пие по три пъти на ден по 1 – 2 чаени лъжички пресен сок, но се препоръчва приемът да е половин час преди хранене.
В науката за сокотерапията се смята, че е добре да се смесва с моркови и червено цвекло или с моркови и прясно зеле.

Сок от маруля
Подобно на киселеца в марулята също има високо съдържание на желязо, магнезий, фосфор и витамини. Именно от тях се нуждае организмът през пролетта. Сокът от маруля подобрява процеса на храносмилането, успокоява болките при хронични оплаквания от язвена болест.
За приготвянето му се използват външните, по-груби и тъмни листа.