Прекалено слабите модели нямат място на подиума във Франция

Прекалено слабите модели нямат място на подиума във ФранцияНационалната асамблея на Франция (долната камара на парламента) одобри забраната да се наемат на работа като модели прекалено слаби момичета. Тази мярка е част от проектозакон за здравеопазването. Нейната цел е борбата с анорексията, съобщава в. France Soir.

Сега прекалено слабите манекенки не могат да стъпят на френския подиум – тази дейност е забранена за всички, чийто индекс за масата на тялото е прекалено нисък. И понеже става дума за закон, в него са предвидени и санкции до 6 месеца затвор и глоба от 75 000 евро.
Националната асамблея прие и още една поправка, която забранява сайтовете, които рекламират прекалената кльощавост или анорексията. Отговарящите за такива портали ще бъдат наказвани с до 1 година затвор и глоба 10 000 евро.

По-рано изследователите установиха, че активността на определени участъци в главния мозък е отговорна за възможността да се развие анорексия, пише в сп. Biological Psychiatry.

На всички, които са опитвали някаква диета, е позната ситуацията, когато човек просто не може да се удържи от съблазънта да посегне към парче торта, например. Учените твърдят, че подобна неспособност да се контролира собственото поведение е нормална, тъй като гладът кара мозъка да възприема храната като награда за правилно поведение, а именно – да похапне вкусна храна.

Но по някакви причини гладът не оказва подобно въздействие върху централната нервна система на хората, които страдат от анорексия.
Учените провеждат наблюдение над 23 жени, които са се излекували от анорексия и 17 здрави жени. Когато изследваните са гладни, изследователите им предлагат да хапнат нещо и измерват активността на различни отдели в главния мозък.

При здравите жени се активизират участъците, които отговарят за мотивацията и за получаване на възнаграждение. При тези, които по-рано са били болни от анорексия, се наблюдава повишена активност в участъците, отговорни за когнитивния контрол над действията.
Изследователите са убедени, че резултатите от тяхната работа ще помогне на лекарите да излекуват болните от анорексия. Нещо повече – те предполагат, че подобни патологии могат да са причина и за прекаления апетит.

Пътят към анорексията
Много са случаите, когато в стремежа си да съответстват на манекенските стандарти, момичетата прибягват до не съвсем адекватни начини за отслабване. Не само диети, но и таблетки, чайове за отслабване, прекалено физическо претоварване и т. н. За съжаление, целият този арсенал може да доведе до трагични последствия.

Анорексията е истинско бедствие, предупреждават на висок глас и лекарите, и психолозите. В нейния капан много често попадат и звездите от шоу бизнеса. В битката да попаднат на корицата на светско списание те са готови даже да смъртоносни диети. Анорексията е тежко психическо заболяване, в процеса на което човек изпада в патологичен стремеж да намали теглото си. Това може да е съпроводено и с панически страх от евентуално надебеляване.

Виктория Бекъм имаше различни периоди на отслабване. За да върне килограмите си до 45 при ръст 163, Виктория се беше пристрастила към чайната диета – само черен чай без захар, или пък супа от морски водорасли по 2 литра на ден без нищо друго. Сега тя е категоричен веган, отказала е месото, млечните продукти, алкохола, кофеина, продуктите от бяло брашно, захар и изкуствени подсладители. Всъщност донякъде това изглежда нормално, но външният вид на г-жа Бекъм напоследък е доста шокиращ. Интересно, дали френските законотворци биха я пуснали да се качи на техния моден подиум?