Предимствата на зрялото майчинство

Предимствата на зрялото майчинство

Съвременните жени не бързат да родят дете: искат да си поживеят повечко, да напрвавят кариера и едва тогава да помислят за потомство. Общественото мнение обаче както и по-преди ратува за по-ранното майчинство, като по-късното се обявява за пагубна проява на еманципацията. Нови изследвания заставят този традиционен възглед да бъде преосмислен.

Стереотипната представа за раждане на дете е стара като света: с наследство трябва да се сдобиеш, докато си млад. Тогава вие, а значи и вашите деца, ще бъдете по-здрави и в крайна сметка – щастливи. Възможно е. Все повече изследвания обаче твърдят друго – макар рисковете от късното майчинство да са налице, то все пак има и реални преимущества. Подобно мащабно и продължително изследване по тази тема е проведено в Дания и е обхванало 4741 майки и техните деца. Контролни точки били възрастта на детето: 7, 11 и 15 г.

Станало ясно, че майките в зряла възраст по-малко са използвали вербални и физически наказания, а късните деца имат по-малко проблеми с поведението, социалната адаптация и емоционалното развитие. Позитивните резултати във възпитанието се обясняват с търпението и уравновесеността, които родителите трупат с възрастта. Ето още няколко причини, които показват, че късното майчинство си има своите положителни моменти, пише psychologies.ru.

Късните майки живеят по-дълго

Съгласно изследване от 2016 г., в което са участвали 28 000 американски жени, ония, които са станали майки след 25-ата си година, имат с 11 на сто повече шансове да доживеят до 90 г. Резултатът от изследване от 2014 г. е още по-любопитен: жените, родили след 33, имат 50 на сто повече шанс да доживеят до 95 г. в сравнение с онези, родили на 29 или по-рано.
Между другото, до днес учените не са дали отговор на въпроса защо е така.

Късните деца са по-високи и по-умни

През миналата година в Швеция експерти са изучили 1,5 милиона мъже и жени и станало ясно, че родените от зрели жени деца са по-добре развити физически, отличават се с по-добра успеваемост и по-висок ръст, отколкото децата от по-млади майки.

Късните майки имат повече енергия

Наблюдения на жени, станали майки след 50 в резултат на донорство на яйцеклетки, показват, че нивото на тяхната енергия и физическо функциониране е същото както при жените, родили на 30 или 40.

И малко любопитни данни. От 2000 г. досега първото раждане в САЩ се е повишило до 25 – 26 г., в някои щати и повече. В Швеция 25 на сто от родилките са жени на 35 години и повече. От 1985 г. досега в Дания четири пъти са се увиличили децата, родени от жени над 40 г. В развитите страни, за разлика от развиващите се, са създадени благоприятни условия за това: квалифицирана медицинска помощ и репродуктивно лечение. А това означава, че опасностите от късното майчинство намаляват.

А бащите?

Физиологически мъжът може да стане баща не само в зряла възраст, но и в старостта си. Изследователите обаче изясняват, че късното бащинство е свързано с риск за здравето и развитието на детето: по-голяма е вероятността от възникване на ауитизъм и някои видове рак. Причината е в генетичните мутации на спермата. Семенната течност се обновява един път на 16 дни и с всеки път расте рискът от генетични нарушения.