Правилно хранене при бременност

Правилно хранене при бременност

Факт е, че след щастливата новина за бъдещо майчинство, възникват цяла дузина въпроси. Един от първите е какво да бъде храненето ви по време на бременността. Ето и някои съвети на elle.ru.
Бременността е щастлив и едновременно с това тежък период за бъдещата майка. Главната задача на жената е да роди здраво дете, а това е свързано с начина на хранене. Основното правило за 9-те месеца е не да се яде за двама, а да се яде заради двама. Има разлика.

Към забранените продукти на бременността се отнасят всички блюда и напитки, които могат да предизвикат алергия, да затруднят храносмилането и в най-лошия случай – да предизвикат прекъсване на бремеността или пороци в развитието на плода. В списъка на забранените и опасни напитки за бременността на първо място стои алкохолът. Макар да има защитници на тезата, че в очакване на детето бъдещата майка може спокойно да изпива по чаша вино, желателно е това да се избягва. Ако бременността се развива съвсем нормално, наблюдаващият специалист би могъл да разреши на бъдещата майка чаша вино по случай празниците. Не повече.

Алкохолът е особено опасен в ранния стадий на бременността, тъй като може да провокира някои пороци в развитието на плода. Особено токсични са алкохолните напитки в първите три месеца от бременността, т.е. във времето, в което произтича важният процес на формиране на всички вътрешни органи и системи на детето. Сурова риба и месо също не са за препоръчване в ранния стадий на бременността заради по-високия риск от заразяване с листериоза, което може да се отрази негативно върху развитието на детето. В продължение на цялата бременност трябва много щателно да бъдат измивани плодовете и зеленчуците, а така също суровите яйца и всякакви продукти, които се използват в подготовката на храната. Най-добре е да се използват специални препарати за измиване. Хранителните отравяния по време на бременността водят до дехидратация на организма, често изискват лечение и прием на лекарства, така че най-добре е рисковете да бъдат сведени до минимум.

Всички млечни непастьоризирани продукти също спадат към нежелателните храни. Тези продукти могат да се превърнат в източник на салмонела. Това тежко заболяване у бременните може да доведе до сериозни последствия и за майката, и за детето. Токсичните елементи на бактериите проникват през плацентната бариера и са способни да повлияят върху развитието на плода.

Под забрана са морските и речни деликатеси, особено соленият хайвер, който предизвиква силна жажда. През последните месеци от бременността е по-добре от порциона да бъдат изключени ястия и продукти с повишено съдържание на сол. Солта задържа течностите в организма, а евентуалните оттоци измъчват бъдещите майки в края на бременността.

Списъкът на продуктите, които могат да предизвикат у детето вродена алергия, включва екзотични плодове, шоколад, мед, продукти с високо съдържание на изкуствени оцветители.
Внимателно трябва да се употребяват консервираните плодове и маринованите гъби заради опасност от ботулизъм. Това чревно натравяне носи след себе си последствия за цял живот върху здравето на майката и детето.

Лекарите напомнят, че тестените и сладкарски изделия не трябва да се приемат в големи количества. По-добре е да се въздържате от фаст фууда и други изкушения с висока калоричност. Излишното тегло може да се превърне в сериозен проблем за раждането, а и след този период пак няма да ви е приятно.
Когато стане дума за напитките, газираните не са за препоръчване – водят до надуване на корема и газове. Черният чай и кафето повишават кръвното налягане и усилват тонуса на мускулите.

Важна роля в порциона на бременните играят плодовете, но някои от тях също попадат в черния списък на забранените продукти. По-добре е да се ядат плодове на гладно, за да не се задържат те в организма. Ако решите да хапнете ябълка след обилен обяд, плодът ще се задържи в стомаха и ще започне процес, който ще предизвика дискомфорт.

Не е добре за бременните да ядат екзотични плодове. Внесените от чужбина може да са наситени с пестициди. Освен това папаята и ананасът например предизвикват свиване на матката, което може да провокира преждевременно раждане.
По време на бременността трябва да бъдете внимателни не само при хранене у дома, но и на ресторант. Измивайте обилно ръцете си, следете за срока на годност на продуктите, за да се радвате на здраво дете.