Правилният избор на храни помага на организма при болести

Правилният избор на храни помага на организма при болестиОрганизмът има нужда от разнообразна и богата на съдържание храна, за да се справи с различните заболявания. Какво трябва да консумираме при някои заболявания и как можем да засилим имунитета, избирайки правилно хранителните продукти. Диетолозите са единодушни, че рибата, млякото, плодовете и зеленчуците могат да направят чудо и да ни помогнат да избегнем редица сериозни болести. Ето една малка част от препоръките им.

Астма
Смята се, че няколко чаши ароматно кафе са достатъчни да успокоят евентуални пристъпи на това толкова неприятно заболяване. За ефективното разширяване на дихателните пътища и бронхите се препоръчват лютите и ароматни хранителни вещества, които се съдържат в чесъна, лука, горчицата, хряна и лютите чушлета.
Рибните мазнини са също сред предпочитаните при затруднения с дишането.

Остеопороза
Редовното пиене на прясно мляко в детството е най-доброто защитно средство срещу проблеми със скелета и костите в зряла възраст. Според редица научни изследвания млякото е много по-ефективно от пиенето на калциеви таблетки.

Възпаление на апендикса
Най-подходящи са храните с високо съдържание на фибри, а сред тях се препоръчват триците – овесени, ръжени или пшенични.
В английско научно изследване се споменава и за зелето, зеления фасул, граха, зрeлия боб, брюкселското зеле и доматите, които могат да бъдат мярка срещу възпалението на апендикса.

Високо кръвно налягане
Риба, особено скумрия, е изключително полезна за регулиране на високо кръвно. Това не означава всекидневна консумация, до 500 грама скумрия на седмица е достатъчно количество. Плодове и зеленчуци, богати на фибри, трябва да присъстват в дневния порцион на страдащите от високо кръвно налягане.
Колкото и странно да е, но кафето няма отрицателно влияние върху кръвното, както се смяташе преди, и то специално за групата на пушачите. Препоръчителни храни и напитки са още зехтин, зелен чай, мляко, чесън, кисело мляко, както и водорасли.

Общи инфекции
Двата мощни природни антибиотика – чесънът и киселото мляко, са на първо място в списъка с храни, които помагат на организма и имунната система да се преборят с инфекции. Други важни хранителни вещества, които помагат в процеса на защита срещу бактерии и вируси, се съдържат в портокаловия и ябълковия сок.
Гроздето, прасковите, сливите, ягодите също имат укрепваща роля за организма, както и чаша червено вино и няколко лъжички мед…

Диабет
Страдащите от захарна болест трябва да са внимателни и да подбират храната правилно, като не забравят да дадат първостепенна роля на продукти, регулиращи бързото покачване на нивото на захар в кръвта. Бобовите култури, варивата, млечните изделия с ниско съдържание на мазнини, ябълките, боровинките и орехите се препоръчват на хора с диабет.

Хемороиди
При болезнени хемороиди е важно да се изключат от менюто дразнещи и пикантни подправки. Препоръчват се богати на фибри плодове и зеленчуци, които няма да предизвикат излишно напрежение на лигавицата на правото черво.

При главоболие и мигрена се препоръчват отново рибните масла, омега 3, а за проблеми със съня се смята, че захар или мед помагат на организма да се отпусне. Старата народна рецепта да се лекува безсъние като се изпие преди лягане чаша топло мляко се опровергава от науката. Доказано е, че млякото има обратен ефект и води до бодрост.