Правила на съвременния етикет

Правила на съвременния етикет

Не посещавайте приятели и познати, ако не сте се обадили предварително. Дойдат ли при вас нечакани гости, може да ги посрещнете по халат. Една британска лейди споделя, че при неочаквана визита си обува обувките, преди да отвори вратата, облича се като за излизане и грабва чадърчето. Ако гостът й е приятен, тя възкликва: „О, колко се радвам, тъкмо се прибрах!“; ако е неприятен: „О, съжалявам, налага ми се да изляза“.

Не сушете чадъра си в отворено състояние – това е недопустимо у дома, камо ли в офиса. Трябва да го сгънете и да го сложите на специалната поставка за това, или просто да го сложите на закачалката да се отцеди.

Когато сте в ресторант, не слагайте дамската си чанта върху коленете си. Малката празнична чантичка може спокойно да сложите върху масата, а обемната чанта – да закачите на облегалката на стола или направо на пода, ако няма специално столче, каквито често предлагат в ресторантите. На пода у нас не е прието обаче – смята се, че това е знак, че ще изгубите пари.

Пластмасовите торбички са допустими само на връщане от магазина, същото се отнася за хартиените фирмени пакети от бутиците. Израз на твърде лош вкус е да ги носите после вместо чанта.

Кавалерът никога не носи чантата на дамата. А палтото й може да вземе, само за да го закачи на закачалката.

Подходящото домашно облекло е панталон и пуловер, удобни и с приличен външен вид. Халатът и пижамата имат друга цел – сутринта да отидете до банята, а вечерта – да се върнете в спалнята.

От момента, когато детето се настани в отделна стая, трябва да се научите да почукате винаги, когато влизате в неговата стая. Така то ще се научи, че трябва да почука, когато влиза във вашата спалня.

Когато влезе в стаята, дамата може да не сваля дамската си шапка и ръкавиците. Това не се отнася за зимната шапка и ръкавици.

Общото количество бижута според международния протокол не трябва да превишава 13, това включва и ювелирните копчета. Пръстен не се слага върху ръкавиците, но за гривна е допустимо. Колкото по-тъмно е на улицата, толкова по-скъпи са бижутата. Диамантите по-рано се смятаха за вечерно украшение на омъжените жени, но напоследък е допустимо да се носят и денем. Младите момичета е уместно да носят обици с малък диамант до 0,25 карата.

Правилата за поръчка в заведение – ако сте казали „Аз каня“, това значи, че вие плащате. Ако дама е поканила своя делови партньор, поема ангажимента да плати тя. Ако кажем: „Хайде да идем на ресторант“, това означава всеки сам да си плати сметката. Разбира се, ако кавалерът предложи да плати цялата сметка, дамата може да приеме това.

Мъжът винаги влиза първи в асансьора. Когато асансьорът спре, излиза първи този, който е най-близо до вратата.

В автомобила най-престижното място е зад шофьора, затова там би трябвало да седне дамата. Кавалерът сяда до нея и на излизане отваря нейната врата и й подава ръка. Ако мъжът кара, отново е за предпочитане жената да седне зад него. По-рано етикетът беше категоричен, че при слизане мъжът трябва да отвори вратата и да помогне на дамата да излезе от колата. Напоследък при деловите срещи това правило се пренебрегва, защото „В бизнеса няма мъже и жени“.

Не говорете пред всички, че сте на диета. Нещо повече – не отказвайте да опитате ястията, предложени от гостоприемната домакиня. Непременно похвалете нейния кулинарен талант, дори да сте опитали само една хапчица. Така трябва да постъпите и с алкохола, ако сте решили да не пиете. Просто поискайте чаша бяло вино и направете вид, че отпивате.

Забранени при светски разговор са темите за политиката, религията, здравето и финансите.

Към всеки над 12 години по протокол е прието да се обърнете на „ви“. Некрасиво и невъзпитано е да викате сервитьора с „Ей, момче“ и да му говорите на „ти“. Ако в офиса ви е прието да се говори на „ти“ обаче, можете да си го позволите. Ако напротив, всички си говорят на „ви“, спазвайте това правило.

Недопустимо е да се обсъждат отсъстващите, да се клюкарства зад гърба на близки и съпрузи, както и да се говори неуважително за родината.

На кино, в театъра, в концертната зала трябва да се придвижите към местата си с лице към вече седналите. Първи минава мъжът.

Пазете в тайна възрастта, богатството, тайните места вкъщи, молитвите си, какви лекарства пиете, любовните си връзки, честта и безчестието.