Помело в магазина? Не го подминавайте…

Помело в магазина? Не го подминавайте

Този едър цитрусов плод в момента може да се намери във всички по-големи хранителни вериги у нас, както и в магазините за плод и зеленчук. Сравнително на добра цена е, всеки може да си го позволи.
Обикновено се продава на бройка. Мнозина знаят полезните качества на помелото, но има и такива, които никога не са посягали към него. Няма да е пресилено да се каже, че това е малко тайнствен цитрусов плод.

Какви са ползите и вредите (ако въобще ги има) от него?

Освежаващата алтернатива на портокала и мандарината – сочното помело, е родом от Югоизточна Азия. В началото е култивирано само в Япония, където и до ден днешен за него се носят легенди. В Европа попада през 14 век.

С какво е полезен този плод?
В началото ще зарадваме дамите, които са на диета: помелото е нискокалорично до неприличие – съдържа едва около 40 калории на 100 гр. Грях е да не се възползва човек от този плод, ако спазва някакви ограничения в храненето. Спокойно може да се консумира като плодов десерт заедно с ябълки и круши, овкусени с кленов сироп или мед.

Върви и към салатата от скариди и други морски деликатеси – примерно филийки от узрелия плод заедно с миди, сварени яйца, сирене крема, копър, чесънче и сол.
Помелото има малко калории, но за сметка на това съдържа маса полезни вещества. Цитрусът е същински склад на бета каротин (забавя процеса на стареенето) и множество минерали – калций (за зъбите и костите), желязо (за сила и за транспортиране на кислорода), магнезий (поддържа имунната система), фосфор (за синтез на енергия), калий (участва в предаването на нервните импулси) и мед (за изграждане на протеини и ензими).

Помелото може да бъде включено в порциона и по време на бременност. Това е оптималният източник на фолиева киселина, която участва в синтезата на ДНК, предава наследствените особености и има голямо значение за формирането на главния мозък на бъдещото новородено.

Полезните свойства на този циртус не спират дотук

Помелото регулира кръвното налягане, подобрява работата на храносмилателната система и сърдечната дейност, повишава работоспособността и концентрацията.
Преимуществото му пред другите цитрусови плодове е оптималното количество на лимонена киселина: достатъчно, за да стимулира обновлението на клетките и да способства за отделянето на токсичните вещества, при това без да вреди на зъбите и стомаха.

Помелото се използва успешно и в козметиката. Ако в студеното време кожата на ръцете ви е загрубяла и се бели, разтъркайте я със сок от помело.
За лицето може да направите маска, смесвайки ситнонарязано помело, лимонов сок и мед. Оставете на лицето 10 – 15 минути и изплакнете с топла вода.

Все пак с помелото трябва и да се внимава

Ако например приемате някакви медикаменти, този плод може да ви изиграе лоша шега.
Трябва да имате предвид, че някои цитруси пречат на нормалното усвояване на лекарствата, като намаляват или усилват тяхното действие. Затова е добре да се консултирате със специалист и да знаете мярката на употреба. Не прекалявайте с помело. Помеловата диета може да доведе не само да плосък корем, но и до киселини в стомаха.

Съставяйте менюто си с помело грамотно. Например за вечеря може да си приготвите изискана салата, в която да включите пилешко филе, малко кашу, едно средно голямо помело, зелена салата, сирене, сол, пипер и зехтин.
Вкусно и няма да добави нищо към теглото ви.