Ползите и вредите от шоколада

Ползите и вредите от шоколада

Наричат го сладък антидепресант. Любимо лакомство е на малки и големи. Някои от големите съзнателно го избягват. Други го търсят, защото са чували, че е афродизиак. Като всяко нещо в пиродата шоколадът не може да се обозначи само с плюсове или само с минуси. Факт е, че е най-популярният десерт в света. Експерти са изчислили, че всяка година клиенти харчат 7 милиарда долара за това лакомство, а пикът на продажбите е в края на есента.
Изследователите приписват на този продукт магически и целебни свойства, като в същото време плашат „шокохолиците“ с неприятни странични ефекти. Каква е истината?

Съществуват няколко основни разновидности на шоколада.

Горчивият шоколад се приготвя от какаово масло, какаов ликьор и захарна пудра. Този шоколад не се нрави по вкус на всички, но се смята за най-безвреден, тъй като съдържа минимум захар и в него няма сметана и мляко. С по-голяма любов се ползва млечният шоколад: той е по-сладък и по-калоричен от горчивия. Съставките на млечния шоколад са какаов ликьор (но в много по-малки количества, отколкото в горчивия), захар, какаово масло, сметана или мляко.

Недобросъвестни производители добавят в шоколада соя, която влияе на вкуса и качеството на продукта. Затова е необходимо внимателно да следите съдържанието на шоколада, който купувате: в него не трябва да има соя. Популярна разновидност е и белият шоколад. От млечния той се различава по отсъствието на какаов ликьор в състава си. Този шоколад не е така полезен като другите, тъй като съдържа голямо количество захар и други добавки. Качественият шоколад при счупване не трябва да се разпада, при ядене не полепва по зъбите и не се разтопява в ръката ви.

Има много теории за вредите и ползите от шоколада. Тези, които пазят диета, го зачеркват от списъка на позволените храни. Такъв строг подход обаче не е напълно оправдан. Трябва да се знае, че разумната употреба на шоколад не вреди на фигурата! Не се отказвайте от любимото лакомство, просто се постарайте да ограничите употребата му до 30 гр дневно. По-добре е да го хапвате в първата половина на деня – влияе положително върху обмяната на веществата.

Швейцарците са най-големите любители на шоколад в света: средно те изяждат около 10 кг годишно на глава от населението.
Злоупотребата с шоколад е опасна: ударната доза захар рязко повишава нивото на глюкоза в кръвта, което може да доведе до сериозно нарушение във въглехидратния метаболизъм. Затова не нагъвайте шоколад на килограм – хапвайте по малко, за удоволствие.
Шоколадът наистина притежава свойството на афродизиак – благодарение на наличието в него на множество активни химически вещества антидепресанти – кофеин, теобромин и фенилетиламин.

Разпространено е убеждението, че шоколадът подобрява настроението и това е действително така. Организмът реагира на сладкото лакомство с усилено изработване на хормона на щастието – серотонин, и ендорфини (те свалят психическото напрежение и успокояват болката). Главното е да не се допуска предозировка на този антидепресант: едва ли ще ви е приятно след подобна шоколадова терапия да натрупате килограми.
Важно е да се помни, че в шоколада – както в горчивия, така и в сладкия, се съдържа теобромин – алкалоид, който оказва възбуждащо действие на нервната система.
Прекомерният прием на тези вещества в организма не е желателен.

Шоколадовата диета съвсем не е най-добрият способ за поддържане на форма. Ограничавайки простите въглехидрати и мазнини и отказвайки се от достатъчно количество белтъци и минарални вещества, вие подлагате на опасно натоварване панкреаса. Вместо да си правите такива съмнителни експерименти със здравето, включете малко количество шоколад в балансирана диета – просто като приятен бонус.