Ползата и вредата от прясното мляко

Ползата и вредата от прясното млякоДа пия или не – в това е въпросът. Продуктът, с който сме свикнали от ранно детство, вече много време е в епицентъра на разгорещени спорове в кръга на учените. Някои се придържат към мнението, че млякото е най-важният продукт за човешкия организъм още от раждането. Други заемат противоположна позиция и смятат млякото за опасно за здравето на възрастния. Яснота по темата внася кандидатът на медицинските науки Михаил Гаврилов, автор на патентована методика за намаляване на теглото.

Твърдите плюсове
Пийте мляко, за да сте здрави. Мнозина се ръководят от този принцип през целия си живот. И цифрите са на тяхна страна: 98 на сто от полезните вещества, които се съдържат в прясното мляко, напълно се усвояват от организма. Един литър съдържа ⅔ от дневната норма на белтъчините и витамините D и B2. Всекидневната потребност от калции, калии и фосфор млякото покрива почти на сто процента.
Някои употребяват млякото и като beauty средство: съществува мнение, че то помага за справяне с акнето и пърхота. И това благодарение на витамините от група B, на които продуктът е богат. Смята се, че здравата кожа, кости и зъби също се дължат на млякото. Чаша топло мляко с мед е чудесно сънотворно. Съществуват изследвания, които доказват, че млякото способства за правилната работа на нервната система, витамините от група B спомагат за справяне със стреса и депресията, а аминокиселините подобряват имунитета, метаболизма и кръвообращението. Млякото е отличен източник на белтъчини. Ако продуктът е произведен в екоусловия и не е бил подложен на стерилизация, разбира се.

Обичайно не значи правилно
Ние пием мляко от първите дни на живота си. По навик то става неотменима част от порциона ни. Главният аргумент на противниците на млечни продукти: нито едно пораснало животно не употребява мляко. Това е храна за малките, чиито стомаси са все още слаби за твърда храна. Някои учени смятат, че едва ли не млякото е отрова. Колин Кембъл например в бестселъра „Китайско изследване“ привежда цифри, доказващи влиянието на протеина казеин, който се съдържа в млякото, върху ръста на раковите клетки. Преди да се поддадете на паника, обърнете внимание, че опитите са проведени с мишки, а изследването на Кембъл е подложено на жестока критика.
Известният швейцарски диетолог Патрик Леконт призовава да се вслушваме в гласа на организма си и да приемаме сигналите му, което означава, че чаша сварено топло мляко не може да навреди, ако ни се прииска. Не е изключено нещата да опират и до география – някои азиатски народи, за разлика от европейците, заради особеностите в развитието си не могат да преработват млякото. Но в същото време не можем да си представим индус без мляко.
Индивидуалната непоносимост и алергията са очевидни причини за отказ от млечни продукти. Работата е в това, че ферментът, необходим за усвояването на млечните захари (лактозата), се изработва не от всеки организъм. Да разберете, че млякото не е вашият продукт, можете по очевидни признаци. Според Михаил Гаврилов организмът в такива случаи реагира доста бързо: буквално след половин час се получават спазми в стомаха, подуване и диария.

Съчетаемост
Според немалко учени млякото не се съчетава с нищо друго освен със зърнени храни и черен чай. Зеленчуци, плодове, месо, риба, не са най-добрата компания на млякото. Някои диетолози обаче не са категорични и препоръчват всеки да се опира само на своите чувства и усещания.

Диета
Препоръчително е млякото да се пие топло и на малки глътки. За усвояване на мастноразтворимите витамини и калция е добре да се избира мляко с масленост от 2 до 2,5%. Според диетолози млякото няма никакъв положителен ефект при диета и не способства за намаляване на теглото.“Мазнината в областта на корема съдържа молекули, способни да стартират възпалителни процеси в организма. Млякото е в състояние да повиши този възпалителен фон. Това на свой ред води до задържане на течности в организма, в резултат на което слабеете бавно. Тази реакция не се наблюдава у всеки, а обикновено само у пациенти с излишно тегло.“
Еднозначно мнение за ползата или вредата от млечните продукти учените така или иначе нямат. Препоръката може да е само една: слушайте себе си и не се подвеждайте по тази или онази реклама. Ако не сте голям любител на млякото и забелязвате симптоми на непоносимост към този продукт, просто го зачеркнете от менюто си.