Полезните свойства на зелето

Полезните свойства на зелето

Ако все още не знаете с какво е полезно зелето, очаква ви изненада. В този познат от детството ни зеленчук се съдържат почти всички известни витамини и дори уникалният и жизнено необходим при язва на стомаха витамин U. Да не говорим за фитонцидите, ферментите, минералните вещества.

Смята се, че зелето е отглеждано най-напред в Древен Египет, пише elle.ru. Тогава то е почитано като изискано угощение за състоятелни люде и е сервирано като десерт. В съвременната история зелето придобива репутацията на ключов за кулинарията зеленчук. От него правят нискокалорични витаминозни салати. То се консумира освен сурово и като задушено, запечено, кисело, от него се приготвят различни отвари.

Полезните свойства на бялото зеле са наистина уникални. Между другото, всеки вид от най-близките родственици на зелето, притежава някакви ценни свойства. Броколите например са безценен зеленчук в профилактиката на раковите заболявания. Те са известни със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, съдържат Омега-3 киселини, необходими в борбата с атеросклерозата, помагат в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Хранителните влакна на броколите защитават лигавицата от хеликобактерии, които се явяват причина за образуването на язви в стомаха и дванадесетопръстника.

От своя страна, цветното зеле е диетично, съдържа рекордна концентрация на витамин С, лесно се усвоява от организма и лесно се преработва. Брюкселското зеле – друг събрат на бялото зеле, често се среща в порциона на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Оригиналното на вкус морско зеле пък съдържа йод, фосфор и натрий, то задължително трябва да присъства в менюто на градските жители, изпитващи недостиг на йод.

Бялото зеле освен всичко друго е нискокалорично – в 100 гр зеленчук има всичко на всичко 28 калории. Малцина знаят, че зелето оказва благотворно влияние на хранително-преработвателната система, стимулира метаболизма, меко почиства организма от токсини, шлака и холестерин.

Дефицитът на витамин С в организма лесно може да бъде разпознат. Бърза умора, регурярни простуди, загуба на апетит, желание за сън скоро след събуждане – всичко това говори за недостиг на този жизнено важен витамин. Главният източник на този витамин са храните от растителен произход. Само 100 гр от сурово или кисело зеле попълват запаса в организма от витамин С с 69 мг. Ако всеки ден употребявате зеле, със сигурност ще попълните дефицита от витамин С.

Свежи листа от зеле помагат при натъртвания, временни болки в ставите, застой по време на кърмене. За лечебна цел листата от прясно зеле трябва да бъдат внимателно измити, а за да пуснат сок, няколко пъти да минат под точилка или преса. След това листът се полага внимателно върху възпаленото място. Може да фиксирате с бинт и да оставите цяла нощ.

Зелето е необходимо по време на бременност. То помага за извеждането на излишните течности от организма и отстранява отоците, които са актуални за много бъдещи майки в последното тримесечие от бременността.

Зелето намира приложение и в бюти сферата. От чист лист прясно зеле може да се направи домашна освежаваща и овлажняваща маска. Положете лист от зеле, който е пуснал сок по вече познатия начин, върху лицето си. След 20 минути го махнете и нанесете овлажняващ крем. В качеството на тонизиращ лосион може да използвате свеж сок от прясно зеле.

Да не говорим, че киселото зеле е отлично средство против алкохолно препиване – особено зелевата чорба.
Все пак зелето има и някои противопоказания. То не се препоръчва при панкреатит, след операции но корема и гръдния кош, при заболявания на щитовидната жлеза.
Сок от бяло зеле не се препоръчва при повишена киселинност в стомаха. При язва и гастрит киселото зеле трябва да се употребява минимално и особено внимателно.