Полезните свойства на райската ябълка

Полезните свойства на райската ябълка

Сладката месеста райска ябълка е плод, дошъл у нас от тропиците и съдържащ редица полезни вещества. Райската ябълка се използва за профилактика и лечение на много заболявания, прилага се активно в козметиката за борба с акнето, а освен това се смята и за един от главните диетични продукти, способстващи отслабването.

Максималното количество полезни свойства се съдържат в зрялата ябълка – плодът трябва да е не много твърд и не прекалено мек, със сочен оранжев цвят и без видими натъртвания. Това е много нежен плод и поради това често се покрива с кафяви петънца и тъмни точки. Това означава, че ябълката е замръзнала и започва да се разваля, затова трябва да се използва особено внимателно.

Едно от най-полезните свойства на райската ябълка за организма е нейната понижена киселинност. Затова плодът подпомага отлично работата на стомаха и въздейства положително при негови смущения. Полезен е при язвена болест, при заболяване на черния дроб и бъбреците. Ябълката притежава антибактериални свойства и помага при борба с различни вируси, особено такива, които поразяват стомашно-чревния тракт.

Месестият плод е богат на витамини С, Е и А, а така също на калий, калций, желязо, фосфор, магнезий, йод и мед – този богат набор от микроелементи прави плода надежден защитник при авитаминоза, поради което се препоръчва ябълката да се включи в порциона през ранна пролет. Плодът още помага за повишаване на работоспособността, за повишаване на тонуса и за успокояване на възбудена нервна система. Значителното съдържание на йод прави плода отлично средство за профилактика на болести и нарушения на щитовидната жлеза.

Доказана е ефективността на райската ябълка и в козметиката. Нейната мека част и сокът при смесване с жълтък на яйце често се използват като маска за лечение на акне и борба с разширени пори. Затова плодът е особено полезен за жените.

Ползата от райската ябълка е доказана само при правилно съхранение. За да съхраним полезните свойства на райската ябълка узрелият плод трябва да се съхранява в хладилника в отделение за плодове и зеленчуци, по възможност да се избягват натъртвания. Плодът може да се съхрани и във фризера, ако е измит, нарязан и опакован в плътна опаковка без достъп на въздух. В такова състояние ябълката пази полезните си свойства в продължение на 6 месеца.

Покрай полезните си свойства ябълката има и някои противопоказания. Много внимателно трябва да я употребяват хора с нарушения на работата на панкреаса. Тя не се препоръчва и за диабетиците – доколкото плодът се състои от 25 на сто захари той може да повлияе негативно върху нивото на захар в организма. Гастроентеролозите препоръчват употребата на не повече от 1 плод на 2 дни на хората, страдащи от хроничен запек и хемороиди.