Полезните свойства на червената боровинка

Полезните свойства на червената боровинка

Медицината е доказала, че червената боровинка е един от най-полезните плодове. Тя е способна да предотврати появата на зъбни кариеси и различни заболявания на венците, активно и ефективно се бори с инфекциите на пикочните пътища, а освен това се явява и отлично средство за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Особено полезна е червената боровинка в месеците, в които не е нейният сезон, тъй като повишава имунитета и укрепва организма.

Този плод е същински склад на витамини и минерали. Съдържа органични киселини и витамини от групите B, РР, К1 и С, както и полезна захар. В червената боровинка има много калий, фосфор, желязо, манган, мед, калций, йод и цинк. Плодовете са богати на антоцианини, фенолокиселини, катехини, бетаин, макро- и микроелементи.

Боровинката е един от главните източници на антиоксиданти – вещества, които, както е известно, защитават организма от негативното въздействие на свободните радикали и предотвратяват преждевременното стареене, развитието на онкологични и сърдечно-съдови заболявания. Има предположения, че в боровинката се съдържа кверцетин – елемент, който предотвратява рака на млечните жлези. Освен това боровинката понижава холестерина и препятства образуването на плаки в кръвоносните съдове, както и формирането на тромби, поради което се препоръчва на онези хора, при които в семейната история има случаи на инсулти.

Сокът от боровинка е известно народно лекарство против простуда. Препоръчва се за понижаване на температурата, за утоляване на жаждата и предотвратяване обезводняването на организма под въздействието на вируси, за отделяне на токсините. Сокът от червена боровинка, смесен с мед, служи като отхрачващо средство, а така също помага при лечение на ангина.

Доказано е, че червената боровинка лекува гастрит, подобрява апетита и нормализира храносмилането. Плодовете й са отлично диуретично средство и са полезни при пиелонефрит. Една или две чаши натурален сок от боровинка, приемани всекидневно, са перфектна профилактика на инфекциите на пикочните пътища.

Сладкото от боровинка и сокът са особено полезни през есенно-зимния сезон, когато имунитетът пада, а наоколо щъкат всякакви разнообразни вируси.

Плюс е и фактът, че боровинката се съхранява твърде лесно – в хладилната камера плодовете не губят нищо от полезните си свойства и могат да се съхраняват във фризера до една година. На хладно и тъмно пък боровинката може да се съхранява до един месец, доколкото е пълна с природни консерванти, които не й позволяват да се развали.

Трябва да отбележим, че противопоказанията на червената боровинка са съвсем ограничени. Тя не се препоръчва за хора, страдащи от язва на стомаха и с отслабен зъбен емайл. По сушената боровинка пък не трябва да се увличат ония, които са склонни към затлъстяване, тъй като в изсушен вид тя е доста калорична.