Полезни съвети за периода на грипа

Полезни съвети за периода на грипа

Рискът да лепнем грипен вирус ни преследва всяка есен. Има обаче начини да избегнем настинките и грипа.

Мийте често ръцете си

Почесваме носа си, махаме трохичка от устата, търкаме си очите – чрез тези безобидни начини вирусът попада в организма. Всяка повърхност от тялото ни е с потенциална опасност. Най-лесният начин да се намали рискът е честото и старателно миене на ръцете най-малко 30 секунди.

Хората често подценяват важността на тази елементарна хигиенична процедура. Между другото, микробите, които се разпространяват при кашлене или кихане, могат да се задържат върху твърди повърхности до 3 часа, а върху дрехите – до 20 минути. Понякога е по-лесно веднага да си измием ръцете, отколкото после дълго да се лекуваме. Добра мярка е всеки ден да почистваме клавиатурата на компютъра с влажна кърпичка.

Чист въздух

В затворените офисни помещения с работещ климатик вирусите се разпространяват по-бързо, отколкото в добре проветрени стаи. Колкото и да е хладно навън, старайте се да проветрявате стаята при всеки удобен случай. Така ще избегнете болестите не само вие, но и колегите ви.

Познаване на симптомите

Грипът се развива много бързо. Освен кашлица и хрема, към неговите признаци се отнасят високата температура, главоболието и силното усещане за слабост. Ако откриете при себе си всичко гореизброено, по-добре не ставайте от леглото и започнете лечение колкото е възможно по-бързо. Основното съдържимо са чистият въздух и обилното пиене на вода и чайове.

Обилно пиене

Колкото повече течности даваме на организма си, толкова по-лесно ще се справи той с болестта. Пийте толкова вода, колкото можете. Чай с лимон и други топли напитки също помагат.

Лежащ режим

Строг, както когато сме били деца. Покой, сън и медикаменти на основата на парацетамол или ибупрофен. Последното – само ако не можете да изтърпите главоболието. Защото по принцип температурата е най-доброто оръжие на тялото ни срещу вируса. Опитайте се да не сваляте температурата, преди да е стигнала 39 градуса. За носа помагат назални спрейове, които съдържат разтвор на морска сол. Но задължително повикайте лекар.

Ваксиниране

Това действие е важно за хората, които тежко понасят грипа. Това са тези, които вече имат някакви проблеми със здравето (например, астматици или диабетици), малки деца и бременни жени. Консултацията с лекар преди ваксинирането е строго задължителна. Полезно е да се ваксинират и хората, които се грижат за свои близки със слаба имунна система (възрастни роднини, много малки бебета и др.). Повече от останалите са изложени на риск учителите и възпитателите.

Пазете се и бъдете здрави!