Начало Здраве Семейно здраве Полезни съвети за периода на грипа

Полезни съвети за периода на грипа

Полезни съвети за периода на грипа

Рискът да лепнем грипен вирус ни преследва всяка есен. Има обаче начини да избегнем настинките и грипа.

Мийте често ръцете си

Почесваме носа си, махаме трохичка от устата, търкаме си очите – чрез тези безобидни начини вирусът попада в организма. Всяка повърхност от тялото ни е с потенциална опасност. Най-лесният начин да се намали рискът е честото и старателно миене на ръцете най-малко 30 секунди.

Хората често подценяват важността на тази елементарна хигиенична процедура. Между другото, микробите, които се разпространяват при кашлене или кихане, могат да се задържат върху твърди повърхности до 3 часа, а върху дрехите – до 20 минути. Понякога е по-лесно веднага да си измием ръцете, отколкото после дълго да се лекуваме. Добра мярка е всеки ден да почистваме клавиатурата на компютъра с влажна кърпичка.

Чист въздух

В затворените офисни помещения с работещ климатик вирусите се разпространяват по-бързо, отколкото в добре проветрени стаи. Колкото и да е хладно навън, старайте се да проветрявате стаята при всеки удобен случай. Така ще избегнете болестите не само вие, но и колегите ви.

Познаване на симптомите

Грипът се развива много бързо. Освен кашлица и хрема, към неговите признаци се отнасят високата температура, главоболието и силното усещане за слабост. Ако откриете при себе си всичко гореизброено, по-добре не ставайте от леглото и започнете лечение колкото е възможно по-бързо. Основното съдържимо са чистият въздух и обилното пиене на вода и чайове.

Обилно пиене

Колкото повече течности даваме на организма си, толкова по-лесно ще се справи той с болестта. Пийте толкова вода, колкото можете. Чай с лимон и други топли напитки също помагат.

Лежащ режим

Строг, както когато сме били деца. Покой, сън и медикаменти на основата на парацетамол или ибупрофен. Последното – само ако не можете да изтърпите главоболието. Защото по принцип температурата е най-доброто оръжие на тялото ни срещу вируса. Опитайте се да не сваляте температурата, преди да е стигнала 39 градуса. За носа помагат назални спрейове, които съдържат разтвор на морска сол. Но задължително повикайте лекар.

Ваксиниране

Това действие е важно за хората, които тежко понасят грипа. Това са тези, които вече имат някакви проблеми със здравето (например, астматици или диабетици), малки деца и бременни жени. Консултацията с лекар преди ваксинирането е строго задължителна. Полезно е да се ваксинират и хората, които се грижат за свои близки със слаба имунна система (възрастни роднини, много малки бебета и др.). Повече от останалите са изложени на риск учителите и възпитателите.

Пазете се и бъдете здрави!