Полезни или вредни са ядките

Полезни или вредни са ядкитеЯдките не могат да бъдат наречени диетичен продукт – повечето от тях са доста калорични. Това обаче е и основното им достойнство: малка шепа ядки е достатъчна да забравим за глада за няколко часа. А две-три ядки напълно заменят следобедната закуска и са уместни преди занятие със спорт след тежък работен ден, когато не трябва да се храните, но пък е необходимо да заредите с енергия.

Съдържат много протеини
Ядките са отличен източник на растителни протеини и неотменима съставка на вегетарианските диети и постното меню. Протеините, които се съдържат в кедровите ядки, се усвояват достатъчно леко, затова се препоръчват за деца и бременни. Полезните свойства на кедровите ядки не се изчерпват с това. Съчетани с аминокиселините „сибирските“ ядки са препоръчителни за подрастващия организъм. Калцият, желязото, фосфорът и витамините от група В поддържат здрави зъбите, косите и кожата.

Зареждат с енергия
Ако ви предстои важно съвещание или изпит, хапнете парче черен шоколад с лешници. Това е същинска енергийна бомба и помага за правилната работа на мозъка. Една легенда твърди, че жреците на древен Вавилон забранявали на простолюдието да яде орехи, тъй като влияят благотворно на мозъчната дейност. А защо простолюдието трябва да е толкова умно? Само няколко ореха на ден добавят бодрост и обезпечават значителна доза антиоксиданти.

Борят депресията
Кои ядки са най-полезни и действени, ако става дума за меланхолия и лошо настроение? Калий, фосфор, магнезий, витамини А и В, които изобилстват в бразилския орех, помагат за запазване на спокойствието при стресови ситуации, влияят благотворно върху мъжката потенция (липсата на която е сериозно основание за стрес). Само два ореха на ден ви обезпечават необходимата доза селен. Кашуто, което съдържа желязо, калций, никотинова киселина и маса витамини, е полезно при меланхолии, депресия и нарушение в обмяната на веществата.

Допълват всяко блюдо
Най-полезните ядки се вписват удачно във всеки порцион, независимо дали става дума за закуска, обяд или вечеря. Сладките американски орехи вървят отлично с овесена каша на закуска. Орехите са неизменна съставка на грузинските супи и зеленчуковите ястия, с тях стават вкусни салати. Паста с домашно песто, приготвено от кедрови ядки, прави блюдото много приятно с добавен аромат на ванилия и индийско орехче.

Внимание: ядки
Всичко по света е и отрова, и лекарство – зависи от дозата. Тази древна мъдрост много добре пасва на ядките. Когато става дума за малки дози, полезните свойства на ядките се разкриват в пълна степен. Когато се прекали с дозата, предизвиква се тежест в стомаха, алергични реакции, а отделни вещества, съдържащи се например във фъстъците или бадемите, могат да провокират натравяне. Не допускайте ядките да стават основа на вашия порцион – те са само полезно и вкусно допълнение, което ви прави по-здрави.