Полезен ли е сънят на гладно сърце

Полезен ли е сънят на гладно сърце

Представете си – вечеряли сте преди два часа, и вече би трябвало да си лягате, но стомахът ви отново „иска“ нещо за ядене. Как да постъпим – да се поддадем на повика или да гладуваме до сутринта?

Правилно ли е да си легнем гладни, ако искаме да отслабнем? Няма еднозначен отговор на този въпрос. От една страна, големите порции или не полезната храна вечер могат да увредят стомаха. Или сутринта да се събудите сити, да пропуснете закуската, като по този начин забавяте метаболизма. От друга страна, не е правилно да се морим с глад, особено ако стомахът къркори и не дава да заспим. Прекалените ограничения също са вредни.

Според специалистите диетолози и ендокринолози, не си струва да избягваме вечерята. Това може да доведе до прекомерно усилване на чувството за глад и срив в много по-късен час или даже през нощта (синдромът на нощното хранене, от който е психологически доста трудно да се избавим).

Освен това, липсата на вечеря увеличава времето на глад, може да провокира застой на жлъчка и да доведе до жлъчнокаменна болест, а също така и до заместване на гликогена в черния дроб – мастна хепатоза.

Последното приемане на храна трябва да е около 3-4 часа преди сън, като по този начин нощното прекъсване в работата на храносмилателната система става около десет часа. Ако човек е вечерял рано, да кажем – около 18-19 ч., а си ляга в 23 или по-късно, възможно е да си позволи още една вечеря 2 часа преди сън. Това може да е чаша кисело мляко или йогурт, или някакъв плод. Ако вечерята е прекалено късно, тя трябва да е максимално лека. Направете си например нетлъста риба или пилешко със зеленчуци.