Подводните камъни на изневярата

Подводните камъни на изневярата

Една световна статистика, базирана на изследване на института Кинси, сочи, че 20 – 25 на сто от мъжете и 10 – 15 на сто от жените са изневерявали на партньора си поне веднъж в течение на целия период на брака. Според други данни именно изневярата е една от главните причини за развод. Семейният психотерапевт Дениз Багарози прави една интересна типология на неверността и предлага няколко подхода за решаване на този болезнен проблем.

„Експертите в областта на човешките отношения никога не могат да предскажат защо един съюз на обичащи се хора се разпада заради това, че едната страна извършва предателство“, отбелязва психологът Сюзан Уайтбърн. Според изследвания причините за изневяра могат да са най-разнообразни.

Те са свързани с особеностите на културните норми и традиции на обществото, с ниската способност за комуникация с партньора, с природната импулсивност на единия в двойката, със сексуалната неудовлетвореност, с отсъствието на емпатия и разбиране на партньора. Изучавайки всички тези на пръв поглед разнородни фактори, семейният психотерапевт Дениз Багарози въвежда своеобразна типология на изневярата. И подводните камъни към всеки тип.

Кратка връзка

Може да се окаже среща за една нощ, но може и да продължи няколко седмици. Често е провокирана от алкохол и се случва със случайно срещнат човек. По принцип такива истории остават неразкрити и двете страни се договарят, че тях ги свързва само сексът и продължение няма да има. Следва мълчание. Ако такива епизоди се случват рядко, това означава, че ние ценим своя партньор и в дълбочината на душата си съжаляваме за измяната.

Подводните камъни:
„Човек, който изневерява, търси нови усещания, стреми се към приключение и му се струва, че този кратък, необвързващ с нищо епизод, няма да се отрази на отношенията с постоянния партньор – смята Багарози. – В резултат на това този човек остава сам с чувството си на объркване и вина, което неизбежно оказва влияние върху постоянната му връзка“. Не за всеки е леко да продължи да живее с подобна тайна, която често разрушава скъпоценната връзка с любимия човек. Затова не трябва да се мисли в посока „само едно мъничко приключение…“

Периодични връзки

Хората, склонни към повтарящи се изневери, по правило не са способни да устроят дълбоки отношения и подменят душевната близост с физическа. Това се оказва за тях най-безопасната форма на човешко сближение.

Някои тръгват към подобни измени, дори ако отношенията с партньора ги удовлетворяват, но по различни причини не получават онова, което им е нужно в сексуалната сфера. За някои безкрайните изневери са отражение на импулсивния им характер и постоянното желание да си подсигуряват силни усещания.

Подводните камъни:
Ако вие усещате, че имате слабост към подобни забежки, постарайте се да не ги провокирате. Преди всичко, избягвайте алкохола, който в определени ситуации ни лишава от самоконтрол. Когато към изневяра ни подтиква сексуалната неудовлетвореност с постоянния партньор, единственият път да съхраним отношенията е да започнем диалог с любимия човек за това какво бихме искали да получим от него. В някои случаи е добре да се обърнем към сексолог или психолог.

Изневяра заради изгода

Целта – кариерно издигане или други важни за човека бонуси. Често подобна измяна става неосъзнат способ да бъде наказан постоянният партньор (дори той да не узнае за това) или да предизвика в него ревност.

Подводните камъни:
Последствията от подобно решение могат да се отразят и на семейния ни живот, и в професионален план. В най-лошия случай рискуваме да изгубим и семейството си, и деловата си репутация. Дори да не използвате постоянно секса като средство за достигане на професионални цели и да сте се възползвали от това само веднъж – примерно за получаване на нова длъжност, това може да бъде разкрито и да увреди вашата кариера.

Лекарство за даден проблем

Професионални и лични неудачи, болезнени загуби, необходимост от поемане на нов етап от живота с всички съпътстващи изменения – всичко това може да стане причина за това да се потърсят нови, опияняващи емоции.

Подводните камъни:
По правило онова, което опитваме да превърнем в лекарство срещу стреса, в края на краищата още повече го усилва. Рано или късно може да се появи чувство на вина пред партньора и да настъпи охлаждане в отношенията. Проблемите, от които се опитваме да избягаме, никъде няма да изчезнат и отново ще си имаме работа с тях.

„Най-доброто, което можем да предприемем, е да намерим сили в себе си да срещнем проблемите лице в лице, казва Сюзан Уайтбърн. За това ни е нужна помощ не от тайни любовници, а по-скоро от близък човек, приятел или професионален психолог, който ще ни даде възможност да погледнем на ситуацията от друг зрителен ъгъл.

Сексуални отклонения

Хората с определени отклонения в половото поведение (ексхибиционизъм, фетишизъм, воайорство и др.) по правило държат своите сексуални желания в тайна от партньора и опитват да ги удовлетворят встрани.

„От гледна точка на съвременната психоанализа разстройствата от такъв род са предизвикани до голяма степен от психологическа болка, с която се сблъсква човек: страх, усещане на жизнена неудовлетвореност, на сексуални желания – казва Дениз Багарози. – С други думи, несъзнателни конфликти могат да провокират сексуални пориви.

Но дори да говорим за разстройство в сексуалното поведение в чист вид, което може да е вродена особеност на човека, това също е свързано с компулсивното поведение. И означава, че човек не се справя със своите вътрешни проблеми…“

Подводните камъни:
Експертите не смятат, че девиационното поведение само по себе си е повод да се обърнете към психотерапевт. Ако обаче вашите желания започнат сериозно да усложняват социалния и личния ви живот, заставят ви да се чувствате потиснати, това вече е знак за психологическо разстройство.

Специалистът ще ви помогне да намалите сексуалното поведение, да се фокусирате върху проблема, който може да е причина за възникване на вашите мъчителни сексуални желания. Когнитивната терапия позволява да се открият онези епизоди от миналото – страхове и травмиращи събития – които биха могли да провокират сексуалните желания. Осъзнаването на това на свой ред ще ви помогне да започнете промяна в живота си.