Подгответе се добре, ако искате да получите нова работа

Подгответе се добре, ако искате да получите нова работаДа получиш работа днес, особено ако си млад и кадърен специалист, не е лесна работа. Не защото е трудно да се представиш, а защото интервюто се подготвя професионално, от хора, научени да задават стандартни въпроси. От мениджъри, които знаят тънкостите на поведенческата психология, минали са през тренинги за стрес и конфликти и са събрали за вас информация, най-често от социалните медии, за която вие даже и не предполагате. Слабото място на интервюиращите е, че задават едни и същи въпроси. Вашата сила е да се подготвите предварително и да отговорите по начин, по който се очаква.

Започнете подготовката навреме, не оставяйте нищо за последния ден, казвайки си: е, каквото стане. Няма подобно нещо. Успехът се постига не само с късмет, а и с много труд и планирани действия.

Натрупайте информация за фирмата, подгответе документите си
Запознайте се с информацията на интернетната страница на фирмата, дори и най-малките фирми имат свои сайтове. Разпитайте познати, потърсете факти или даже посетете офиса. Прочетете допълнителна информация за развитието на бранша, в който кандидатствате за работа.

Не забравяйте да сложите в папка всички документи, за които могат да ви попитат: дипломи, свидетелства за завършени курсове, трудова книжка, препоръчителни писма от колеги. Никой няма да ви вземе на сериозно, ако документацията ви не е изрядна, а втори шанс да се харесате няма да получите.

Репетирайте отговорите на въпросите
Обърнете се за помощ към някой добър приятел, помолете го да изиграете интервюто. Въпросите са толкова стандартизирани, че от вас се иска само да подготвите аргументирани и обмислени отговори, които с лекота ще възпроизведете, дори ще се създадете чувство за лека импровизация. Не случайно актьорите се упражняват пред огледало, а на сцената са уверени и убедителни.

Не закъснявайте за интервюто
Бъдете в уговорения час и на посоченото място навреме, не допускайте стрес и тичане в последната секунда. На кого му е приятно да разговаря с потен събеседник? Изключете мобилния с телефон, покажете присъствие пред бъдещия си работодател, заинтересованост и любопитство от срещата. Не подценявайте външния си вид: изберете дрехи, подходящи именно за случая, а не за прием или дискотека. Не използвайте силни парфюми или много грим. Бъдете себе си, покажете увереност и достойнство.

Най-често задаваните въпроси
Въпросите се делят на три групи: свързани с поведението на личността – чрез тях ще проверят дали вашите знания и опит отговарят на търсения от работодателя профил; хипотетични – за реакцията ви в различни ситуации, и въпроси за проверка на нивото на издържливост на стрес. Тук от значение имат сетивните ви усещания и настроение.

Ето как изглеждат и въпросите
Разкажете за себе си и за професионалния си опит?
С какво се занимавате сега?
Защо искате да работите при нас?
Какво можете да разкажете за нашата фирма?
Кои са Вашите силни и слаби страни?
Защо трябва да назначим на работа именно Вас?
Как бихте се справили в напрегнати и стресови ситуации?
Как бихте реагирали при възникнал конфликт с колеги?
Как предпочитате да работите – индивидуално или в екип?
Какви са бъдещите Ви планове?
Каква заплатa очаквате да Ви предложим?
Защо искате да напуснете сегашната си работа?
Какво правите в свободното си време?
Имате ли въпроси към нас?

Позитивност във всичко
Опитвайте се да отговаряте положително, дори когато въпросите съдържат негативно твърдение.
Никога не критикувайте бившите си колеги или шефове. Бъдете верни на истината, но не допускайте вялост или огорчение в отговорите, не бъдете жертва.
Отговаряйте с желание и ентусиазъм, нека всеки отговор има силно начало и запомнящ се финал. Благодарете за интервюто, бъдете отворен за комуникация и оставете координати за връзка с вас. Попитайте кога може да очаквате отговор за резултата от интервюто.