Пълнени тиквички с ориз

Пълнени тиквички с ориз

Едно чудесно ястие, с което можете да разнообразите семейното меню.
Необходими са ви три не много тънки тиквички.
Измийте ги добре и ги отрежете на по две или три части.
Издълбайте внимателно с лъжичка вътрешната част.
Посолете малко вътре.

Сега да започнем да приготвяме сместа за пълнене.

Запържете един децилитър бял ориз с една малка главичка ситно нарязан лук.
Добавете едно кубче пилешки бульон.
След това заливаме с около 200 грама вода, изключваме котлона, захлупваме с капак и оставяме оризът да набъбне за 15 – 20 минути. После го смесваме с 250 грама кайма, малко надробено от издълбаната вътрешна част на тиквичките, смлян черен пипер и пресен копър (нека да е повечко). Ако нямате пресен, може и замразен.

Омесваме добре всички продукти и напълваме тиквичките. Подреждаме „чашките” изправени една до друга в дълбока тенджера и отгоре поставяме по парче домат. Ако не искате с домати, може просто да поръсите отгоре всяка чашка с щипка брашно.
Заливаме с гореща вода до ниво 2/3 от височината на „чашките”, слагаме щипка сол и малко олио, захлупваме с капак и варим около 40 минути на 4-та степен от 9.

Ако желаете, после може да си направите застройка от едно цяло яйце, разбито с една супена лъжица брашно, и две супени лъжици кисело мляко.
Към тази смес при непрекъснато бъркане се излива горещият сос от тенджерата и после с тази застройка се заливат готовите тиквички.

Автор: Надя Цветкова