Пълнена пуйка с булгур, ориз и сушени плодове

Пълнена пуйка с булгур, ориз и сушени плодове

Пълнена пуйка, запечена на фурна, с ароматни подправки и сушени плодове може да направите по всяко време на годината. И не само за официалните празници, ами и за вечеря с приятели или семейно тържество.

Прясна пуйка се намира трудничко в магазинната мрежа, по-вероятно е да намерите замразена, а размерите са средно около 3 – 4 кг. Олиото и подправките са относителни, в повечето рецепти нагаждаме вкуса към това, което ни харесва и обичаме.

Необходими продукти

дреболиите на пуйката черен дроб, сърце
100 г ориз
100 г булгур
1 ч. ч. сушени сини сливи, стафиди, ябълки или кайсии
2 средно големи глави лук
1 морков
1 кубче пилешки или зеленчуков бульон

За намазване

1 с. л. мед
4 с. л. зехтин
черен пипер, чесън на прах, сол
изсушени подправки – чубрица, мащерка, риган, магданоз, каквото имате вкъщи.

Начин на приготвяне

Размразете пуйката, може да я оставите на стайна температура още от вечерта, защото размразяването отнема доста часове. Извадете вътрешностите, проверете внимателно да не остане фолио от пакетирането на дреболиите.
За приготвяне на пълнежа използваме дълбок тиган или широка тенджера. Налейте олио колкото да покрие дъното. Запържете до омекване ситно нарязания лук, добавете нарязания морков и дреболийките също предварително нарязани.

В тази смес запържете леко булгура и ориза, добавете изсушените плодове. Ако забележите, че са големи, ги нарежете предварително на дребни парченца.
Начупете кубчето бульон и добавете една-две чаени чаши вода. Оставете да къкри докато оризът и булгурът са почти готови.

Докато сместа за пълнене изстива, подгответе маринатата за намазване на пуйката.
Смесете всички съставки, добавете сол и черен пипер на вкус. Намажете пуйката обилно отвън и отвътре.
Напълнете с пълнежа. Може да я зашиете или да използвате готварски конец за печене, като кръстосате бутчетата на пуйката едно върху друго и завържете здраво. Крилата също се завързват.

Пълнената пуйка се пече в широка тава, за предпочитане е с решетка. Покрива се с алуминиево фолио. Фурната трябва да е затоплена до 180 градуса. Ако използвате термометър за печене на месо, месото е готово, когато стигне 80 градуса. Самото печене отнема повече от два часа.
Ако искате в края на печенето обърнете пуйката и махнете фолиото. Така коричката става хрупкава и кафява на цвят.