Пийнали лосове плашат шведите

Пийнали лосове плашат шведитеВ шведските медии зачести информацията, че на различни места в страната, особено в северните гористи райони, са забелязани пияни лосове. Във вестниците се появиха снимки на агресивни животни, които плашат населението в малките села. Неотдавна една очевидка описа как полудели лосове са гонели кон с ездач. Местното население си обяснява ”алкохолното опиянение” с изгнилите купчини ябълки, които са храна за дивите животни.

Шведите имат в градините си по няколко ябълкови дървета, но почти нищо не се консервира в буркани, както у нас. Плодовете се натрупват на купчини и се оставят да изгният през зимата, а на пролет с тях се обогатяват компостите.
Съдържанието на алкохол при ферментацията на ябълките е най-срещаното обяснение за странното поведение на животните. Това се случва всяка есен, когато хората изхвърлят плодовете или в гората до вилите си, или ги оставят до компоста.

Пияни животни срещаме често през есента и зимата, твърдят от полицията в един от северните региони.
Подобна новина преди няколко години стана световна сензация.

Това е абсолютен мит, подобни сензации не могат да бъдат подкрепени с научно доказателство, твърдят от шведския Университет по селско стопанство. Алкохолната теория засега не е подкрепена от нито един физиолог. По-скоро става дума за агресивно поведение на животните, които защитават храната си от хората, смятат учените.
Полицията предупреждава на сайтовете си хората да не се доближават до лосове, когато се хранят с плодови отпадъци. Животните, както и хората, имат нужда от захар, а сега е времето те да се запасят за идващата продължителна зима. На тегло мъжките екземпляри достигат до половин тон, има регистриран случай на тегло до 800 кг. Лосовете, независимо от телените защитни мрежи на магистралите, са причина за много тежки катастрофи

Снимка: Ива Дечева