Питка с куркума

Питка с куркума

Необходими продукти
1кг брашно
450 мл прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
1 пакетче суха мая на Йоткер
1.с. л. сол
1 с. л захар
3 яйца
4 с. л. олио
250 гр натрошено сирене
0,5 ч. л. куркума

Начин на приготвяне
Отделете единия жълтък за намазване на питата.
В купичка натрошете маята, прибавете захарта и 100 мл мляко. Разбъркайте добре до получаване на гъста и хомогенна каша. Покрийте с чинийка и изчакайте около 10 минути до пълното активиране на маята.
Пригответе дълбок съд за замесване на тестото. Разбийте добре предварително яйцата. Изсипете брашното, солта, олиото. Изсипете готовата мая в дълбокия съд.
Бавно добавяйте и останалото количество мляко, като постоянно бъркате с лъжица. Ако е необходимо, добавете още малко брашно и започнете да месите тестото.
Месете на ръка, докато се появят мехурчета, което е знак, че сме замесили меко и добро тесто.
Оставете омесеното тесто да втаса, покрийте го с кърпа. Когато тестото е готово, се премесва внимателно още един път. Разделете на две части, но едната трябва да е по-малка. Добавете половин чаена лъжичка куркума и замесете пак тази част.

Разделете двете теста на още три части. Разточете от тях правоъгълници. Наложете ги един върху друг, като редувате цветовете, а между тях мажете с масло и посипете с натрошеното сирене.

След като подредите шестте правоъгълника един върху друг, ги нарежете с нож по дължина на три. Сплетете ги на плитка и завийте на охлюв. Завийте питката с кърпа и я оставете на топло място в кухнята да втасва. Когато втаса, я намажете с жълтъка.

Питката се пече 50 мин на фурна, загрята до 170 градуса.
Тестото може да се меси и в машина.