Пинчерът джудже е царят сред малките породи

Пинчерът джудже

Наричат това малко храбро кученце с различни имена – мини пинчер, той пинчер, миниатюрен пинчер, но като имаме предвид, че породата е създадена в Германия, нека го наричаме с истинското му име – Zwergpinscher или пинчер джудже. Чувства се прекрасно в апартамент, тежи около 4-6 кг, ръстът му е 25-30 см. Продължителността на живота му е 15 и повече години.

Това са мили и нежни кученца, само внимавайте да не ги разглезите, защото могат да ви се качат на главата. Понякога могат да са много упорити, затова обучението им трябва да започне в много ранна възраст.

Пинчерът джудже е пълен с енергия и дух. Прекрасно се разбира с децата в семейството, които разбират, че кученцето не е играчка и му трябва лично пространство, а освен това е доста уязвимо заради миниатюрните си размери.
Миниатюрните пинчери могат да бъдат агресивни към другите кучета и прекрасно се разбират само с тези кучета, които познават от ранна възраст. Но иначе чудесно се разбират с другите животни у дома.

Понеже са подозрителни по природа, пинчерите джуджета лаят много силно, чак е чудно откъде излиза този мощен глас. При правилно обучение те ще се научат да приемат гости вкъщи, особено когато са спокойни, че нищо не заплашва стопанина.
Това са верни и жизнерадостни кученца, но не забравяйте – те имат силна воля и са склонни да предявят своите изисквания.

За щастие, малките пинчери са достатъчно умни и обичат да се учат. След като веднъж са приели стопанина си, те ще се стараят да го зарадват и бързо ще изпълняват това, което той иска от тях.

Заради малките си размери миниатюрните пинчери са прекрасни компаньони, особено за самотни хора.
Имайте наум – пинчерчетата остават деца завинаги. Те са игриви, весели и любопитни. Могат да превърнат в играчка всяка вещ у дома. Така че внимавайте, не само защото могат да повредят някоя ценна вещ, но и тази вещ може да е опасна за здравето на кученцето.

Грижи за пинчера джудже

За тази порода не е трудно да се грижите. Достатъчно е да разчесвате късата им козинка няколко пъти през седмицата и понякога да използвате влажна кърпа, с която да отстраните опадалите косми.
Според класическите изисквания, ушите и опашката на кученцето трябва да са купирани, но напоследък това все по-често не се прави.

Миниатюрният пинчер има нужда от малко, но качествена храна, за да бъде кучето здраво. Пазете го от студ, а на обществени места по-добре го разхождайте с каишка.
Това кученце трябва да се движи много. Не забравяйте, че породата е склонна към затлъстяване, затова задължително осигурете на домашния си приятел достатъчно физическо натоварване.

Забележка

Кучето джудже не обича да го оставяте само у дома без занимание. Това са умни кучета, които трябва да имат достатъчно умствена активност, за да не се развият деструктивни процеси в поведението им. Чувствителни са към високите температури, както и към прекомерния студ, заради малкия си размер и късата козина.

И не забравяйте, че всяко куче има свой индивидуален характер. Това описание е характерно за породата като цяло и не винаги съвпада с характеристиките на конкретния представител на породата.

И малко история

Цвергпинчерът не е умалено копие на доберман-пинчера, както на много от нас, не съвсем запознатите, може да ни се струва. Малкото кученце е старинна порода, произхожда от гладкокосместите немски пинчери със стандартен размер, които навремето се използвали за лов на плъхове в конюшните. Някой си господин Доберман, който много харесвал тези малки кученца с бодър и смел нрав, създал по-едрата порода, която носи неговото име. За първи път пинчерът джудже е регистриран като порода през 1925 г.