
Може вече да сте готови с измислено меню за Нова година. Ако обаче все още нещо ви липсва покрай традиционните пържоли и зелевите сарми, може да допълните с едно сравнително лесно и бързо ястие – пилешки късчета със зеленчуци върху канапе от картофено пюре.
За ястието не се изискват чак толкова неща, а и продуктите и подправките лесно се намират. Трябва ви килограм пилешко филе, килограм картофи за пюрето и един пакет зеленчуков микс – продават се готови, а съдържанието е по ваш избор. Каквото и да изберете, ще ви свърши работа. Трябват ви още глава стар лук, чаша прясно мляко, червен и черен пипер – млян, няколко скилидки чесън.
Подготовката:
Пилешкото филе нарязвате на късчета. В тиган с три дървени лъжици олио или зехтин запържвате леко средно голяма глава лук. Когато лукът поомекне, пускате в олиото и нарязаните и осолени късчета пилешко месо. Разбърквате и пържите до момента, в който късчетата порозовеят, а с вилица месото се къса лесно. Внимавайте да не препържите. Накрая, преди да свалите от котлона, пускате и щипка червен пипер и пак разбърквате. По желание може към главата лук да добавите и няколко скилидки чесън, нарязан на ситно.
В друга тенджера задушавате микса от зеленчуци, докато омекнат. Те също се посоляват леко.
Сварените предварително картофи обелвате и намачквате. Добавяте половин чаша прясно мляко и около 300 г натрошено сирене. Разбърквате хубаво пюрето, към което по желание може да добавите и малко черен пипер. Ако искате по-водно пюре, добавяте повече прясно мляко. Въпрос на вкус е.
При сервиране във всяка порция оформяте първо канапето от картофено пюре. Върху него сервирате няколко късчета от пилешкото месо и накрая добавяте от задушените зеленчуци.
Върви с бяло вино, но през зимата може и червено.
Добър апетит!