Необходими продукти
1 пиле
1 глава лук
1 морков
1 връзка корени за супа
2 ч. ч. елда
За соса
100 г зехтин или олио
5 с. л. брашно
2 жълтъка
2 лимона
1 кубче пилешки бульон
черен пипер
магданоз
сол
Начин на приготвяне
Изчистете пилето от ненужната кожа и случайно останали пера.
Сложете го в тенджера с вода, като прибавите предварително нарязаните лук, морков, корени за супа, няколко зърна черен пипер и пилешкия бульон и го сварете до омекване.
Извадете пилето и го нарежете на парчета.
На слаб огън в дълбок тиган или тенджера запържете брашното в зехтина. Когато цветът стане светлокафяв, разредете с прецедения бульон от пилето.
Разбърквайте бавно и непрекъснато в продължение на няколко минути. Свалете от огъня.
Разбийте жълтъците и застройте с тях, добавете изцедения лимонов сок.
Залейте пилето със соса и поръсете със ситно нарязан магданоз. Поднася се с резенчета от втория лимон.
За гарнитура можете да използвате сварен ориз или елда.
Има много начини за варене на елда. Един от най-лесните и най-добрите за запазване на качествата й е да я залеем с вряла вода и да я оставим в тенджерка, покрита с капак. Елдата набъбва след час-два и се вари само няколко минути.