Необходими продукти
5 кг кайма смес – 50/50 телешко и свинско
100 гр сол
20 гр обикновена суха чубрица
10 гр черен пипер /млян/
10 гр смляна люта чушка
40 гр кимион /млян/
300 мл вино /бяло или червено/
5 метра тънки свински черва за суджук.
Начин на приготвяне
Подправките се измерват, смесват се и се разбъркват в суха купа.
Каймата трябва да е със стайна температура.
В голям домакински съд започва да се меси каймата, като постепенно се добавя от подправките и от виното до изчерпването им.
Каймата се меси около 20 – 30 минути.
Завива се с найлоново фолио и се оставя за 24 часа на хладно, за да се овкуси добре.
Готовите черва за пълнене на суджуци обикновено се продават по 10 метра , поръсени обилно със сол.
Преди употребата им трябва да се навият на пластмасова бутилка и да се накиснат за 2 – 3 часа в студена вода.
Каймата трябва да престои няколко часа на стайна температура и след това започва пълненето с машинка за месо и накрайника за пълнене на суджуци.
След напълването се слагат да се сушат на сухо, хладно и проветриво място.
След 1 седмица се разточват 2 – 3 пъти през 3 дни с точилка, за да добият сплескан вид на „петалка”.
Стават много ароматни и пикантни суджуци.
Автор: Надя Цветкова