“Петдесет нюанса сиво“ – еротичният бестселър тръгва по кината

“Петдесет нюанса сиво“ – еротичният бестселър тръгва по кинатаНа световните екрани утре е премиерата на най-очаквания филм за тази година – „Петдесет нюанса сиво“. Любопитното е дали лентата ще оправдае очакванията на феновете на еротичния бестселър. Може както искаме да се отнасяме към британската писателка Ерика Мичъл Ленард, която предпочита да твори под псевдонима Е. Л. Джеймс, но не може да не признаем: През 2011 г., когато се появи книгата й „Петдесет нюанса сиво“, светът се промени. Т.е. раздели се на две: на тия, които садомазохистката история на Анастейжа Стийл и Крисчън Грей трогна до дълбината на душата, и на ония, които не виждат в тази история нищо повече от глупашки вкус и скрити желания на жената на средна възраст. Начело на първите, между другото, се оказа не кой да е, а световноизвестната тв водеща Опра Уинфри. Сред тези пък, които не дооцениха еротичния труд, е сънародничката на Ерика – небезизвестната Джоан Роулинг.

Новината за това, че еротичният бестселър ще се превърне във филм, предизвика очаквано раздвижване не само в лагера на горещите поклоници на книгата. Но колкото повече светът научаваше за лентата, толкова се засилваше съмнението, че екранизацията може да има успеха, който имаше книгата. Публиката първо бе ошашавена от избора на актьорите. Ролята на студентката Анастейжа бе поверена на холивудското дете Дакота Джонсън. 25-годишната дъщеря на актьорите Мелани Грифит и Дон Джонсън заради участието си в проекта лиши от покой агентите си и мина на сокова диета.

Всички днес се питат: ще успее ли миловидната девойка от актьорско потекло да е така убедителна на екрана? Зависи от партньора в снимките. В началото това трябваше да бъде звездата на сериала “Синове на анархията“ Чарли Хънам. Създателите на филма дори започнаха да тръбят каква невероятна химия цари между актьорите, когато внезапно 34-годишният Чарли напусна проекта, мотивирайки се със семейни проблеми. Вакантното място зае Джейми Дорнан, приятен млад човек, комуто, впрочем, доста повече подхождат роли на прекрасен принц, отколкото на демоничен богат перверзник.

Дорнан осъзнава много добре, че да се вживее в ролята на безпътник, подчиняващ на себе си млада и неопитна девойка, не е толкова лесно. „Аз съм убеден феминист“, е заявявал неведнъж актьорът. За да разбере по-добре своя персонаж, той дори посещавал секс бърлоги, но целомъдрено е подписал точка в договора, съгласно която няма да се снима напълно гол.
Феновете на романа настръхват. Масло в огъня добавя интервю на Дакота Джонсън, в което тя признава, че снимките на еротични сцени са абсолютно лишени от романтика и напомнят акробатични етюди. А когато през октомври миналата година, 4 месеца преди премиерата актьорите се върнаха на снимачната площадка, за да презаснемат още няколко ключови сцени, бъдещите зрители се усъмниха още повече доколко филмът ще е близо до първоизточника.

Историята в детайли
„Седем нюанса сиво“ – така първоначално се казва романът на Е. Л. Джеймс. По-късно авторът за благозвучие заменя 7 с 50. Оригиналното заглавие на творбата е своеобразен каламбур, в който образът на главния герой Крисчън Грей (англ. Grey – сив) се отъждествява с впечатляващите 7 цвята на дъгата.
„Петдесет нюанса сиво“ е първата част от трилогия, в която ще влязат още книгите „Петдесет нюанса по-тъмно“ и „Петдесет нюанса освободени“. Според Forbes с тези произведения писателката е заработила 95 млн. долара. От тях 5 млн. са от продадените права за екранизация.
Разходите за снимките са в размера на скромните за Холивуд 40 млн. долара. Създателите решават, че да примамят мъжете с филма ще е доста трудно, а неголемият бюджет гарантира приходи от киносалоните.
В България филмът тръгва от 13 февруари.