Пет причини да бягаме от секса

Пет причини да бягаме от секса

Според световните статистики почти всяка двойка преминава през такъв етап: в отношенията всичко е на ниво, но сексът става по-малко. Понякога подобно положение устройва негласно и двамата партньори. А понякога единият остава неудовлетворен.

Американският семеен терапевт Сара Хънтър разсъждава по темата защо не искаме секс и какво намалява сексуалното желание.
За да се отстрани проблемът, трябва първо да се намери причината за него. Тези причини са повече от пет, естествено, макар тук да формулираме само толкова. Те обаче са основните. Вижте ги.

Стресът

Постоянните стресови ситуации намаляват синтеза на тестостерона – хормона, от който директно зависи нашето сексуално желание. Биохимичната реакция при стрес е отделянето на кортизол (хормона на тревогата) и адреналин. Последният подготвя тялото за преодоляването на сложни ситуации, повишавайки нивото на захар в кръвта и кръвното налягане, за да обезпечи гориво за мускулите и мозъка. В обичайния живот обаче всичко това не ни е нужно.

Ето защо след стресова ситуация ние усещаме силна умора. Какъв секс, когато просто ти се иска да се опънеш в кревата и да заспиш?
Лош образ на сексуалния живот предизвиква и хроничното недоспиване. То ни прави нечувствителни към приятните дразнители, каквито са ласките на партньора. За да бъдат отстранени тези причини, трябва да се вземе нивото на стрес под контрол и да се победи безсънието.

Може да се почне с просто правило: не проверявайте вечер служебната си поща и не гледайте новини. А сексът е най-добрият начин да преодолеем стреса. Колкото повече се занимаваме с любов, толкова повече в организма има ендорфини и окситоцин – хормоните на щастието и привързаността.

Неправилното хранене

Това е най-баналната причина за снижаване на сексуалната активност. Значителната добавка в теглото оказва лошо въздействие върху работата на кръвоносните съдове, в това число и в зоната на половите органи, което влияе отрицателно на тяхната чувствителност.

Плътната вечеря също може да сведе до нула шансовете за романтична нощ. Всички сили на органима ще отидат за преработка на храната. А освен това мазните ястия предизвикват усещането за тежест и сънливост. Затова е добре да се вечеря по-рано и с леки ястия – салати от зелени зеленчуци, риба, морски продукти.

Трябва да кажем две думи и за алкохола. Въпреки стереотипа голямото количество алкохол не увеличава либидото, а го убива. Злоупотребата с алкохол влияе на нервните окончания, които отговарят за ерекцията при мъжа и чувствителността на клитора при жената.

Ниската самооценка

Негативното самовъзприятие прави човека комплексиран и не му дава възможност да се отпусне. Ако ви се струва, че не сте в състояние никого да заинтересувате в сексуално отношение, то подсъзнателно се намалява и вашият интерес към самия процес. Затова трябва да престанете да се концентрирате върху собствените си недостатъци. Активен сексуален живот водят не само притежателите на съвършени тела.

Престанете да мислите за излишните сантиметри в талията си. Обичайте тялото си, почувствайте се разкрепостени. Резултатът няма да ви кара да чакате дълго. Ако сами не можете да го направите, запишете се на тренинг по повишаване на самооценката или се консултирайте със специалист.

Липсата на настроение

Многобройни изследвания доказват, че на жената е нужно повече време, за да почувства сексуалното желание. Често на предложението на партньора жената отказва, не защото въобще не иска секс днес, а защото в момента не изпитва желание. При това мъжете често възприемат отказа като нежелание на партньорката да прави любов въобще.

За тях това може да означава: „Тя повече не ме иска”. Всичко това води до намаляване на сексуалните контакти в двойката.

Естествено ние не можем да желаем близост всеки път, когато партньорът е в настроение. Но помислете какво може да промени вашето решение. Обяснете на партньора колко важни за вас са предварителните ласки, романтичните есемеси през деня, дългите целувки след завръщане от работа, нежните, макар и случайни докосвания, докато приготвяте вечерята, и други сексуални жестове.

Помислете какво може да ви възбуди: филм с любим актьор или малко повече еротика? Чувствен масаж? Среща в уютно кафене? Създайте си сами настроение за секс!

Вие не знаете какво ви харесва

Много жени не могат да дадат отговор на такива прости въпроси като това в каква поза най-лесно изпитват оргазъм, харесва ли им да се целуват по време на секс и въобще какво ги води в постелята. Някои дори не се замислят за подобни неща. Други напротив, мечтаят за това партньорът да е малко по-здрав и по-грубичък с тях в леглото, да доминира изцяло и да насочва процеса, но пък се притесняват да го изкажат. Това не помага на сексуалния живот.

Ако не знаете какво искате, а сексът не ви носи удоволствие, с времето желанието угасва. Помислете какво би могло да ви заинтересува. Може пък да погледате порно и да го обсъдите с партньора. Той няма да ви осъди за това, бъдете сигурна. Не се страхувайте от желанията на тялото си, а ги заявявайте. Само така интимният живот наистина ще ви носи радост.